Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018

«Στο Eurogroup θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», είπε η Μέρκελ




«Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων» είπε η Καγκελάριος
Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους
«Οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους», είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ
Η συνολική συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων
Η «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικούς χρέους που βρίσκονται στο «τραπέζι»...

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Επισήμανε επίσης ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το ελληνικό χρέος – «Αναίμακτη» λύση επιδιώκει η Γερμανία

Σημαντικά είναι τα βήματα που έχουν στις διαβουλεύσεις γίνει ενόψει του επικείμενου Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις γερμανών αναλυτών.

Όπως μεταδίδει η Welt, προ ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών τους επικεφαλής των κομμάτων για τα δημοσιονομικά. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους», ανέφεραν κύκλοι της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δισ. ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δις. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.

Συνολική συμφωνία «βλέπει» η Κομισιόν για το Eurogroup – Έχουν ολοκληρωθεί 80 προαπαιτούμενα

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνολική συμφωνία θα αφορά στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. O ίδιος σημείωσε ότι η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/elpizo-oti-sto-eurogroup-tha-kanoyme-me-tin-ellada-to-teleytaio-vima-sto-programma-eipe-i-merkel/#ixzz5ItjhzMzY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου