Τρίτη, Ιουνίου 19, 2018

F-35: Τα πολλά λεφτά που έφεραν πολλά προβλήματα





Το πρόγραμμα για τα F-35 απεδείχθη ιδιαίτερα δαπανηρό για τις ΗΠΑ και πολλά προβλήματα ανέκυψαν στην πορεία κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του. Οι περιπέτειες που αφορούν το πρόγραμμα για τα F-35 έχουν καταγραφεί ενδελεχώς. Ήταν σε ανάπτυξη τα τελευταία 17 χρόνια και εν τέλει ήταν έτοιμο 7 χρόνια μετά την πρώτη προθεσμία. Aξιζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κόστισε πάνω από 173 δισεκατομμύρια και εκτός του αρχικού προϋπολογισμού. ...


Τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ(Government Accountability Office) πρόκειται για τον πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ιστορία. Στο σύνολο του κοστίζει ένα τρις.

Το μεγάλο πρόβλημα με το πρόγραμμα των F-35

Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα με το πρόγραμμα F-35 εντοπίζεται στην απόφαση να λειτουργήσει ταυτόχρονα με την ανάπτυξη προγραμμάτων και προμηθειών.

Αυτό σημαίνει ότι όποτε εντοπίζαν τα προβλήματα, οι ανάδοχοι έπρεπε να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν αλλαγές στα αεροσκάφη που είχαν ήδη συναρμολογηθεί, γεγονός το οποίο προσέθεσε και άλλα χρήματα στο συνολικό κόστος.

Το Μάιο του 2018 μάλιστα νεότερη έκθεση της επιτροπής Ενόπλων δυνάμεων σημείωνε ότι το F-35 μπορεί να αντιμετώπιζε προβλήματα σε ότι αφορά τον μελλοντικό πόλεμο.

Πριν ακόμα καλά καλά δηλαδή το αεροσκάφος χρησιμοποιηθεί σε μάχη με τις ΗΠΑ το Κογκρέσο ψάχνει πως να το αντικαταστήσει.
Φυσικά η πληθώρα των ελλείψεων του μαχητικού αυτού δεν σταμάτησε το Πεντάγωνο από το να ζητά την χρηματοδότηση του και τα μέλη του Κογκρέσου δεν σταμάτησαν να την υποστηρίζουν ακόμα και κάποιες φορές ακόμα και να ζητούν περισσότερα αιτήματα από το Υπουργείο Άμυνας για την ολοκλήρωση του προγράμματος του.

Δυστυχώς αυτού του είδους η “συνήθεια” θα επαναληφθεί και για το δημοσιονομικό έτος 2018 τονίζει σε δημοσίευμα του το cagw.org. “Αντί λοιπόν να κάνουν πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το αν το F-35 αξίζει περαιτέρω δέσμευσης τα μέλη του Κογκρέσου δεσμεύτηκαν για άλλα 20 μαχητικά για το 2018.” τονίζει το ίδιο δημοσίευμα

Είναι κοστοβόρα μεν, είναι πολύτιμα για την ασφάλεια των ΗΠΑ δε...

Σε κάθε περίπτωση προς το παρόν τα F-35 φαίνεται ότι είναι αρκετά σημαντικά για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι 44 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζειμς Μάτις σχετικά με την παράδοση των F-35στην Τουρκία στις 15 Ιουνίου 2018 στην οποία αναλύουν γιατί δεν πρέπει να παραδοθούν στην χώρα αυτή.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Τουρκία, ενάντια στις υποχρεώσεις της από το ΝΑΤΟ, υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο. Αναφέρονται στην επερχόμενη προμήθεια Ρωσικών συστήματων S400, και τονίζουν ότι έχει επιτεθεί σε μη στρατιωτικούς στόχους στη Συρία με το πρόσχημα υπεράσπισης από το ΡΚΚ και έχει υπονομεύσει την μάχη κατά του ISIS στη Βόρεια Συρία.

Επιπλέον η επιστολή αναφέρεται στα επεισόδια που προκλήθηκαν πέρσι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογαν στην Ουάσιγκτον από τους άντρες της ασφάλειας του, στην κράτηση του Andrew Brunson στην Τουρκία και στη συστηματική στοχοποίηση των επικριτών του Ερντογαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στον Μάτις



https://www.cagw.org/, https://sarbanes.house.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου