Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» – Διαξιφισμοί και σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή





Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με «φόντο» την ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών
Έντονη αντιπαράθεση με το «καλημέρα» μεταξύ Σκουρλέτη και Γεωργιάδη
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά
Το «γάντι» στη Γεννηματά πέταξε ο Βερναδάκης για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές
«Όχι» σε κατάτμηση της Β’ Αθηνών και απλή αναλογική από τον Λεβέντη
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» ζήτησε η ΚΕΔΕ από τον πρωθυπουργό....


Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή αλλιώς «Κλεισθένης Ι». Από το σύνολο των 273 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 150 ενώ 123 καταψήφισαν.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη από το πρωί της Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο καθώς και για τις τροπολογίες για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής για την κατανομή του συνόλου των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η ψήφος των αποδήμων, εξακολουθούν να κρατούν άλλωστε στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή.



Η συζήτηση διεξάγεται από χθες, Τετάρτη, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε, παρά τα τεχνικά προβλήματα, λίγο μετά τις 11.

Κόντρα με το «καλημέρα» μεταξύ Σκουρλέτη-Γεωργιάδη
Η σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας άνοιξε με την αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όταν ο πρώτος απηύθυνε προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική πολύ σύντομα θα δει τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημοτικά συμβούλια, προδότες να ανεβάζουν και προδότες να κατεβάζουν τη σημερινή κυβέρνηση.
«Ναι» από ΝΔ στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών 
Λίγες ώρες πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, έγινε γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να υπερψηφίσει την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, με τον αρχηγό του κόμματος να καλεί τα στελέχη να διαλέξουν σε ποιον τομέα προτιμούν να είναι υποψήφιοι.
«Πράσινο φως» και από Μητσοτάκη για αλλαγές στη Β’ Αθήνας – «Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους»
“Θα ψηφίσουμε την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.
Η ΝΔ δίνει το «πράσινο φως» για να σπάσει η Β΄ Αθηνών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να τολμήσει και να ψηφίσει και εκείνη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις στα κομματικά γραφεία με βουλευτές που εκλέγονται στις δύο περιφέρειες ρωτώντας τους για την άποψή τους και για το που θα κατέβουν.
«Ναι» και από ΔΗΣΥ στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών – «Όχι» στην απλή αναλογική
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα καταψηφίσει το σχέδιο της απλής αναλογικής που φέρει η κυβέρνηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως γνωστοποίησε η επικεφαλής της παράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλή για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης».
«Όσες κάλπες στήσετε, όσα κόλπα και να κάνετε δεν σας σώζει τίποτα, ο κόσμος θα σας μαυρίσει», ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Ολομέλειας, σημειώνοντας πως ο νόμος Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στους Δήμους θα πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο.
Το «γάντι» στη Γεννηματά πέταξε ο Βερναδάκης για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές
«Παράθυρο» για απλή αναλογική από τις επόμενες εθνικές εκλογές άνοιξε εμμέσως ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.
«Τίθεται ένα κεντρικό ερώτημα μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά. Το 2016, όταν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και φέραμε την απλή αναλογική, το επιχείρημα που δεν ψήφισε τότε την απλή αναλογική ήταν μη κατάτμηση τότε των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σήμερα, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πραγματικότητα και η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής είναι αν θα έπρεπε να ξαναδεί τη στάση του απέναντι στην απλή αναλογική και τον εκλογικό νόμο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως πρόσθεσε, εάν σήμερα δεν ξαναδεί τη στάση του το Κίνημα Αλλαγής, «πέρα από το ότι είναι προσχηματικά όσα λέει, και κινούνται στα όρια του βερμπαλισμού, θα δικαιώσει όσους είναι καχύποπτοι και θεωρούν αυτό το μόρφωμα, το Κίνημα Αλλαγής, μία απλή πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς νεοφιλελεύθερης παράταξης, που είναι η ΝΔ».
«Όχι» σε κατάτμηση της Β’ Αθηνών και απλή αναλογική από τον Λεβέντη
Ως «έκτρωμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους δήμους, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του και με την τροπολογία για την κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθήνας και της Αττικής.
«Η κατάτμηση που φέρνει ο κ. Τσίπρας τη φέρνει για να χαϊδέψει τα αυτιά της κ. Γεννηματά, νομίζοντας πως θα διεμβολίσει το δίπολο Γεννηματά – Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν διασπάται», εκτίμησε ο κ. Λεβέντης.
«Ναι» και από τον Θεοδωράκη στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής
Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας  στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «προσβλητικό παιχνίδι κολοκυθιάς» τον επανακαθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.
Πρότεινε να καθιερωθεί σύστημα σταθμισμένης αναλογικής, εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με 42% και πλαφόν εισόδου 3% για να αντιπροσωπευτεί μια παράταξη στα συμβούλια. Έντονα επικριτικός ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης για την καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την άρνησή της και τη παραπομπή του θέματος σε επιτροπή διαλόγου.
Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε με την κατάτμηση της Β Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής.


Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/live-stin-olomeleia-ek-neoy-o-kleisthenis-simera-i-psifisi-toy/#ixzz5L4f3clE9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου