Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2018

«Τουρκική βόμβα» βύθισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε χαμηλό 20 μηνών – Στο -6,66% έκλεισαν οι τράπεζες




Με sell-off στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου άνοιξε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είδε τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά στις 720 μονάδες....


Η τουρκική κρίση «έσβησε» τελείως την θετική επίδραση που θα μπορούσε να φέρει η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την Fitch, καθώς, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την Ιταλία, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει ξανά την ανιούσα. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, αυξήθηκε την Δευτέρα από το 4,22 στο 4,29%.

Η τουρκική κρίση, η οποία απειλεί να επεκταθεί και σε άλλες αγορές, καθώς ήδη έχει πλήξει αρκετά νομίσματα, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το ευρώ το οποίο υποχωρεί έναντι του δολαρίου, έριξε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά 20 μηνών. Άλλωστε, πέρα από τη διάδοση της κρίσης, αρνητικό στοιχείο είναι και η έκθεση αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος βλέπει την ΕΚΤ να ανησυχεί έντονα για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, υποχώρησε την Δευτέρα κατά 6,66%. Μάλιστα, η κρίση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ του τέλους του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και λίγες μέρες πριν το τέλος του μνημονίου.

Σημαντικό ρόλο στην τελική εικόνα των τραπεζών, πάντως, έπαιξε και η αυτό πάντως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση των αρνητικών (short) θέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από το βρετανικό fund Lansdowne Partners. Το fund αύξησε τις short θέσεις του σε 2,02%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 720,71 (-3,10%) και των 744,09 μονάδων (+0,05%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε ήταν πως μέσω προσυμφωνημένων πράξεων δεν διακινήθηκαν τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες 2,12% στις 1.166,41 μονάδες.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες (-8,24%), ενώ ακολούθησαν η Alpha Bank (-7,47%), η Εθνική (-6,43%), η Eurobank (-4,77%) και ο ΟΤΕ (-3,29%).

Καμία από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου