Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2018

Τα επιτόκια φρενάρουν την προοπτική εξόδου στις αγορές...

 
Η άνοδος των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε την Τετάρτη για έκτη συνεχή συνεδρίαση, μια ανησυχητική εξέλιξη που...
θολώνει το αφήγημα για καθαρή έξοδο στις αγορές.

Εν μέσω κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και ανησυχίας για την περίπτωση της Ιταλίας, οι αγορές στέλνουν το πικρό μήνυμα ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα απέχει από το να γίνει επενδυτική επιλογή.

Και σίγουρα η ανησυχία των επενδυτών για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν βοηθά τις προοπτικές φθηνού δανεισμού.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φαίνεται πως θα αναδειχθούν σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα, καθώς την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οικτρή αποτυχία» του τρίτου προγράμματος στήριξης, και διαπίστωσε ότι «η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών».

Επικαλέστηκε εξάλλου τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο διάλογος με τους επενδυτές θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση από τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%».

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με βαριές δεσμεύσεις, πολύ βαριές δεσμεύσεις, μέχρι το 2022, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2060, αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε ένα άτυπο 4ο Μνημόνιο» είπε, θέτοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης ενόψει ΔΕΘ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεινε με βουτιά κάτω από τις 700 μονάδες, σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2017.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η απόδοση του ελληνικού 10τούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 10,8 μονάδες βάσης στο ασύμφορο 4,631%.

Την ανιούσα ακολούθησε για έκτη συνεχή συνεδρίαση και το επιτόκιο και για το 5ετές ομόλογο, το οποίο εμφανίζει αύξηση κατά 15,3 μονάδες στο 3,698%.

Το δεκαετές σπρεντ (η διαφορά της απόδοσης των γερμανικών και των ελληνικών ομολόγων), εκτοξεύεται έτσι στις 426,6 μονάδες βάσης.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, αντίθετα, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν κάτω από το επίπεδο του 3%, μετά τις διαβεβαιώσεις της Ρώμης ότι θα σεβαστεί το όριο του 3% για το έλλειμμα...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου