Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2018

Αυτοψία Λέκκα στο «Ναυάγιο» μετά την κατολίσθηση – «Δημιουργία ζωνών ασφαλείας των επισκεπτών στην παραλία»




Την εφαρμογή ήπιων μέτρων διαχείρισης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες στην παραλία του «Ναυαγίου» μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε προ λίγων ημερών πρότεινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας...

Αναλυτικότερα, ο κ. Λέκκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια γενικότερη αναφορά στο αναβρασμό που βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των φυσικών καταστροφών που καλείται να διαχειριστεί και που το θεσμικό πλαίσιο μπερδεύει παρά διευκολύνει καταστάσεις. Ακολούθως αναφέρθηκε στην περιοχή που εκδηλώθηκε η κατολίσθηση προεκτιμώμενου όγκου 5,0000 κυβικών μέτρων, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

«Μια κατολίσθηση που μας έβαλε σε έναν προβληματισμό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επίσκεψη και η παραμονή των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής του Ναυαγίου. Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με γεωδυναμικά φαινόμενα που δημιούργησαν τις παραλίες αλλά με την επίσκεψη των ανθρώπων και των τουριστών δημιουργούν κάποιους κινδύνους. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτές οι παραλίες να παραμένουν επισκέψιμες δεδομένου ότι είναι αυτό που έχουμε να επιδείξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα είναι πως θα διατηρήσουμε αυτές τις παραλίες επισκέψιμες και πως θα προφυλάξουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες. Γιατί ενδεχόμενη απώλεια στην περιοχή αυτή θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό στην χώρα μας. Η πρόκληση σε μας είναι να επισκέψιμες και ασφαλείς οι παραλίες μαζί με τα φαινόμενα που εκδηλώνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στην παραλία, στην προκειμένη δεν ισχύουν όλα αυτά που εφαρμόστηκαν σε άλλες περιοχές όπως δίκτυα συγκράτησης, αγκυρώσεις, ινώσεις, υποστηρίξεις με μπετόν, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με θέσεις ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλους, όπου αυτές οι παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν την περιοχή. Για αυτό όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας θα εφαρμοστεί μια μεθοδολογία που θα μπορέσει να μειώσει την διακινδύνευση που υπάρχει με κάποιες έξυπνες λύσεις όπως στο Πόρτο Κατσίκι που κάναμε την λεγόμενη ζωνοποίηση.

«Πάνω στην παραλία χαράξαμε ζώνες και τις σηματοδοτήσαμε, οι οποίες είναι διαφορετικού κινδύνου. Είναι η ζώνη που δεν θα επιτρέπει να πάνε οι επισκέπτες και μια ενδιάμεση ζώνη που θα υπάρχει πολύ μικρή διακινδύνευση. Αυτές οι ζώνες θα σηματοδοτούνται με απλή σήμανση, με κάποιες πινακίδες, κολωνάκια και καλαίσθητα σχοινιά που θα επισημαίνουν τον κίνδυνο και θα τηρούνται οπωσδήποτε οι οδηγίες. Η ζωνοποίηση αυτή δεν είναι απλό πράγμα γιατί πρέπει να γίνει ανάλυση στο πρανές, των βράχων, ανάλυση με στατικές συνθήκες φόρτισης προκειμένου να δούμε σε τι θέση θα καταλήξουν πιθανές κατολισθήσεις. Ανάλογα με την θέση και πολλούς συντελεστές που θα έχουμε υπόψη μας θα κάνουμε την ζωνοποίηση που είναι μια απλή παρέμβαση και έχει μηδενικό κόστος και μειώνει κατακόρυφα την διακινδύνευση στην παραλία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: imerazante.gr



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/aytopsia-lekka-sto-nayagio-meta-tin-katolisthisi-dimioyrgia-zonon-asfaleias-ton-episkepton-stin-paralia/#ixzz5RXXB9CHv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου