Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2018

H σκανδαλώδης συμφωνία μετάδοσης αγώνων της Superleague


Η σκανδαλώδης υπόθεση που συγκλόνισε τα θεμέλια του Ραδιομεγάρου και προκάλεσε
αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν η αγορά, κατόπιν παρέμβασης του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων 7 ΠΑΕ της Superleague.

Πρόκειται ως γνωστόν για τις περιπτώσεις των Παναθηναϊκού, Αρη, Ατρομήτου, Παναιτωλικού, Ξάνθης, Απόλλωνα Σμύρνης και Λαμίας.


Βλέπετε ακόμη και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ διά του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,επέτρεψαν, εν μέσω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, για τον σκοπό αυτόν να αποδεσμευτεί -όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο- ποσό συνολικού ύψους 51.715.110,40 ευρώ.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η εξαγορά αυτή αποτελεί δίχως αμφιβολία μια καραμπινάτη περίπτωση επιδότησης ιδιωτικών Α.Ε από το κράτος με τις νομικές παραμέτρους που προκύπτουν να δημιουργούν επιπρόσθετους προβληματισμούς.


Στο εν λόγω τίμημα δεν συμπεριλαμβάνονται τα όποια λειτουργικά έξοδα που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ αλλά και οι ανάγκες επιπλέον προσλήψεων.

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων ρουσφετολογικών κινήσεων στις οποίες προβαίνει ο κυβερνητικός παράγοντας ενόψει των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν το γεγονός ότι κατά παράβαση κάθε τυπικής διαδικασίας αλλά και λογικής η ΕΡΤ δεν παρίστατο σε καμία συζήτηση με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και των ομάδων.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΕΡΤ εξαγόρασε τα επίμαχα δικαιώματα σε τίμημα υψηλότερο περίπου κατά 40% από την τρέχουσα αξία τους.

Πόσω μάλλον όταν δεν υπήρχε καν έμπρακτο ενδιαφέρον άλλων καναλιών για την απόκτησή τους αφού οι όποιες σχετικές ζυμώσεις παρέμειναν σε απολύτως φιλολογικό επίπεδο.

Για να γίνει δε αντιληπτό το παράδοξο του εγχειρήματος από οικονομικής πλευράς, αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό έσοδο των τριών αγώνων (Παναιτωλικός-Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΛ και Ξάνθη-ΠΑΟ) που μεταδόθηκαν από τη συχνότητα της ΕΡΤ στην πρεμιέρα ήταν μόλις 16.197 ευρώ!

Ενα ακόμη σκοτεινό σημείο της ιστορίας έχει να κάνει με την ενέργεια της διοίκησης να αναθέσει τη διενέργεια διαγωνισμού από τη Superleague με αντικείμενο την παραγωγή των αγώνων. Τελικώς κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επελέγη η Nova.

Με ποια λογική άραγε ένας τηλεοπτικός οργανισμός που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και την υποδομή αναθέτει έναν τέτοιου είδους διαγωνισμό σε έναν συνεταιρισμό που δεν έχει καμία γνώση επί του αντικειμένου;

Παράλληλα με δεδομένο ότι η ΕΡΤ διαθέτει για τις παραγωγές μητρώο βάσει του οποίου επιλέγονται για την εκτέλεση ενός έργου εκ περιτροπής οι εγγεγραμμένες εταιρείες με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο για ποιον λόγο παρακάμφθηκε εν προκειμένω η αντίστοιχη διαδικασία;

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δεσμεύθηκε εν μέσω της παρούσας ρευστής οικονομικής κατάστασης να αγοράσει και τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων και των υπολοίπων ΠΑΕ για τη σεζόν 2019-2020 σε οποιοδήποτε μάλιστα ποσό εφόσον δεν προχωρήσουν σε ανανέωση της υπάρχουσας συμφωνίας με τη Nova.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου