Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2018

Συζήτηση στη Βουλή, απειλές απ' έξω...


Σήμερα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής στα Σκόπια η συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια προκαταρκτική διαδικασία, η...
οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ μέσα σε δέκα ημέρες, με ψηφοφορία. Σε περίπτωση που η πρόταση δεν λάβει 80 (σε σύνολο 120) θετικές ψήφους, σταματάει αμέσως η επιχείρηση αναθεώρησης του συντάγματος και η κυβέρνηση Ζάεφ θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μια εξέλιξη την οποία ωστόσο δεν επιθυμεί κανείς.

Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς φτάσαμε πια στη στιγμή της αλήθειας, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες πως ακραία εθνικιστικά στοιχεία εκφοβίζουν και απειλούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, τους οποίους θεωρούν ως «ύποπτους» για να ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης. Ταυτόχρονα, οργιάζουν οι φήμες και οι ατεκμηρίωτες αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για δήθεν εξαγορά και εκφοβισμό βουλευτών από την αντίθετη πλευρά.

Για το θέμα αυτό, που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και δημιουργεί διχασμό και οξύτητα, ο Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει πως μπορεί με πιέσεις και απειλές να υπάρξει αλλαγή στις απόψεις των βουλευτών που είναι κατά της συμφωνίας, απάντησε «κατηγορηματικά όχι» και πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια να γίνει κάτι με πιέσεις, χρηματισμό ή απειλές θα κατέρρεε την αμέσως επόμενη στιγμή». «Πρέπει όλο αυτό να είναι βιώσιμο, να έχει μέλλον, πρέπει οι άνθρωποι να πιστεύουν σε αυτό και να αναλάβουν την ευθύνη. Μόνο έτσι είναι εφικτό. Γι’ αυτό μιλάω συνεχώς για την ανάγκη δημιουργίας θετικού κλίματος διαλόγου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ομως στην αντιπέρα όχθη, οι απειλές βίας είναι καθημερινές και, δυστυχώς, μπορεί να είναι και αποτελεσματικές.

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «Prizma», η βουλευτής του VMRO-DPMNE και πρόεδρος της οργάνωσης γυναικών του κόμματος, Ρενάτα Ρανγκέλοβα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος. Η Ρανγκέλοβα είχε ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου και θεωρούνταν ως μία από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

«Εγώ βγήκα με ψηλά το κεφάλι στο δημοψήφισμα και ψήφισα “κατά” της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό ήταν εντός της κομματικής γραμμής “καθένας να πράξει κατά συνείδηση”. Ενεργώ πάντα με διαφάνεια στο κόμμα και είχα ενημερώσει την Εκτελεστική Επιτροπή ότι είμαι κατά του μποϊκοτάζ. Δυστυχώς, όμως, μετά τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, εγώ και οι συνάδελφοί μου (που έπραξαν το ίδιο) εκτεθήκαμε σε πιέσεις χωρίς προηγούμενο, σε ταπεινώσεις και σε απειλές εναντίον της ζωής μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι απειλές αυτές ήταν ενορχηστρωμένες από κάποιο κέντρο, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι το κόμμα δεν αντέδρασε και δεν καταδίκασε δημόσια αυτόν τον πρωτογονισμό που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει στη συνέντευξή της η Ρανγκέλοβα.

Στο θέμα του εκφοβισμού βουλευτών είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα και ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα πως «είναι σε γνώση των απειλών που εκτοξεύει η αντιπολίτευση στα Σκόπια κατά βουλευτών (του VMRO - DPMNE), οι οποίοι έχουν εκφράσει διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών» και χαρακτήρισε την όλη προσέγγιση ως «απαράδεκτη» και «καταστροφική» για τα συμφέροντα της χώρας.

Ο επίτροπος Χαν τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση, το VMRO - DPMNE θα έχει την πλήρη ευθύνη για τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για ένα κόμμα το οποίο υποστηρίζει ότι είναι δημοκρατικό και φιλο-ευρωπαϊκό», κατέληξε ο Γιοχάνες Χαν.

Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του VMRO - DPMNE, ακόμη και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχουν αρχίσει να αμφισβητούν σοβαρά και πολλά στελέχη του ΕΛΚ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το VMRO-DPMNE θα δεχτεί σκληρή κριτική την Τετάρτη στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, από την οποία θα απουσιάσει σκοπίμως ο πρόεδρος των Σλαβο-μακεδόνων εθνικιστών, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι.

Τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ θα συζητήσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου