Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει αρνητικά την εναλλακτική- προς την Συμφωνία των Πρεσπών-πρόταση Καμμένου για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος, FYROM, Αλβανίας , Βουλγαρίας και, αργότερα, της Σερβίας.
Αρκέστηκε στην υπόμνηση ότι εμμένει στην Συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τις προσπάθειες του Ζάεφ.
Όμως το Μαξίμου δεν αγνοεί ότι υφίσταται ένα απαιτητικό ερώτημα που ζητεί απάντηση: Τι θα συμβεί αν αποτύχουν οι προσπάθειες αυτές και ματαιωθεί η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, ένταξη που επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ;
►Διαβάστε επίσης: Ο Καμμένος πρότεινε στις ΗΠΑ εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό
Ο Καμμένος έδωσε την απάντηση, «προσφέροντας» εναλλακτική λύση. Μίλησε για μια Αμυντική Συμφωνία, η οποία παρωθεί στο περιθώριο το ονοματολογικό, αλλά «υλοποιεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με την Συμφωνία των Πρεσπών» . Δηλαδή, «τόξο σταθερότητας στα Βαλκάνια» και ανάσχεση στην ρωσική διείσδυση, όπως είπε.
Την εναλλακτική αυτή πρόταση δεν αποδοκίμασε ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, ενώπιον του οποίου έγινε η πρόταση Καμμένου ούτε, μέχρι στιγμής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Λογικό εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς είναι υπαρκτή η πιθανότης να αποτύχει το «εγχείρημα Ζάεφ» και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων η Συμφωνία των Πρεσπών.
Επομένως, εκείνο που προέχει για τους Αμερικανούς είναι η θεσμική δέσμευση της FYROM, μέσω της Αμυντικής Συμφωνίας και, φυσικά, το «τείχος» έναντι της Ρωσίας. Κι αυτό, όπως προελέχθη, το «προσέφερε» ο Καμμένος χωρίς να το αποδοκιμάσει η κυβέρνηση.
Όμως υπάρχει και μια άλλη πτυχή των δηλώσεων Καμμένου για την οποία το Μαξίμου σιώπησε.
Ο υπουργός Άμυνας μίλησε για τρείς νέες αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, παίρνοντας το νήμα από μια δήλωση του Γουές Μίτσελ (Ιούνιος 2018), η οποία έχει ως εξής:
«Καλλιεργούμε την εξέλιξη της Ελλάδος σε αγκυροβόλιο σταθερότητος στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».
Η σιωπή του Μαξίμου για την εν λόγω δήλωση Καμμένου είναι εξηγήσιμη, αν ληφθεί υπόψιν η πρόσφατη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν τον καλύτερο στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή».
Θα μπορούσε, δηλαδή, η αναφορά Καμμένου σε νέες αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας να θεωρηθεί προέκταση της δήλωσης Τσίπρα. Και υπόσχεση ότι αυτή θα υλοποιηθεί.
Και κάτι ακόμη, σχετικά με όσα είπε για την ανάσχεση της Ρωσίας ο υπουργός Άμυνας: Εν όψει της επισκέψεως Τσίπρα στη Μόσχα και την συνάντηση με τον Πούτιν, το κλίμα των ελληνορωσικών σχέσεων φορτίζεται και πάλι.
Φαντάζει απίθανο να ακυρωθεί η επίσκεψη (ουδεμία ένδειξη περί αυτού μέχρι στιγμής), αλλά είναι βέβαιο ότι τα νέα σύννεφα προϊδεάζουν για δυσχέρειες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, αν όχι για «βαρομετρικό χαμηλό»…
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ για το ενδεχόμενο να συνταχθούν με τη ΝΔ και να ψηφίσουν πρόταση μομφής, αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμευτεί ότι «δεν θα δώσει το Όνομα Μακεδονία».
Η δήλωση του κ. Τουσουνίδη έμεινε ασχολίαστη από το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείγμα αμηχανίας ή αποφυγή περαιτέρω τριβών σε μια στιγμή κατά την οποία κυριαρχεί το μείζον θέμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου