Την ώρα που η Ευρώπη περιορίζει ή καταργεί τις χωματερές, η Ελλάδα συζητεί και διχάζεται για τους ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Τραγική εικόνα, πραγματική ντροπή για...
τη χώρα: Σκουπίδια παντού, ανύπαρκτες ή κορεσμένες χωματερές, έντονες αντιδράσεις όταν χωροθετούνται ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, και, προπάντων, κανένα –σοβαρό και υλοποιήσιμο-σχέδιο για σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Διαβάζεις τι γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ενωσης και ντρέπεσαι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σου. Εκεί, τα σκουπίδια όχι μόνο δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αποτελούν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο!
Πρώτον , με την ανακύκλωση αξιοποιείται/ επαναχρησιμοποιείται μέρος των απορριμμάτων.
Δεύτερον, μετά από επεξεργασία σε ειδικές μονάδες αποτέφρωσης, παράγεται ενέργεια για θέρμανση και ηλεκτρισμό, καθώς και βιοαέριο για καύσιμο οχημάτων.
Τρίτον, το προϊόν της κομποστοποίησης αποτελεί οργανικό λίπασμα, κατάλληλο για γεωργική χρήση.
Και, τέταρτον, ελάχιστο μέρος των απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΥ, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πάνω από τα ¾ των αστικών αποβλήτων καταλήγουν σε ΧΥΤΑ…
Απαιτείται τεράστια προσπάθεια και σοβαρός σχεδιασμός για να τα καταφέρει η χώρα μας. Όμως, ταυτόχρονα με την αναγκαία υποδομή, που ξεκινάει με ανακύκλωση και επιλογή στην πηγή-από το σπίτι, δηλαδή-, χρειάζεται ενημέρωση.
Να πειστεί ο κόσμος π.χ. για τις μονάδες αποτέφρωσης (με φίλτρα κλπ) και να καταρριφθούν οι σχετικοί μύθοι. Να μάθει, δηλαδή, ότι τέτοιες μονάδες είναι εγκατεστημένες μέσα στον αστικό ιστό πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.
Να καταλάβει, επίσης, την σημασία της κομποστοποίησης, αλλά να αναλάβει και το οικονομικό κόστος αν δεν συμμορφώνεται και αποφεύγει την ανακύκλωση.
Εντάξει. Η χώρα μας υποφέρει οικονομικά, έχοντας κι ένα κράτος λιπόθυμο και προβληματικό. Κι έτσι, δεν μπορεί να ανοίξει τον βηματισμό της για να φτάσει το επίπεδο άλλων χωρώ ν της Ευρώπης.
Όμως, ας ανοίξει τα μάτια της. Να ρωτήσει, να μάθει, να αντιγράψει. Και, φυσικά, πέραν της αναγκαίας υποδομής, να εκπαιδεύσει εξ απαλών ονύχων στα παιδιά.
Να μάθουν τι εστί ανακύκλωση κλπ, αλλά-ω, ναί !- και να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να μην πετάνε σκουπίδια όπου βρούν. Κι έτσι, θα υποχρεώσουν και τους γονείς τους να αλλάξουν νοοτροπία.
...Επιλογικώς, μια απαισιόδοξη σκέψη: Η παραγωγική διαδικασία, η ανακαίνιση του κράτους, οι ήπιες μορφές ενέργειας και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέματα υψίστης σημασίας.
Όμως, ενόσω αυτά παραμένουν στο περιθώριο του πολιτικού ενδιαφέροντος και στο ημίφως των ΜΜΕ, η χώρα θα σέρνεται και θα υποφέρει. Ασθμαίνουσα, υστερούσα, σκουπιδοβριθής και χρεωκοπημένη...
Γιάννης Τριάντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου