Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2018

Έρχονται και άλλες αυξήσεις στο ρεύμα!






Σιγά σιγά συμπληρώνεται το παζλ για το μέχρι πρότινος κοινό μυστικό των επερχόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, μάλιστα, έκαναν ευθεία επίθεση σε όσους έστω υπονοούσαν ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό. Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι αυξημένες διεθνείς τιμές στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων CO2 και τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται πια η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ανοίγουν τον δρόμο για την… επιβεβαίωση όσων έλεγαν πως δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική αγορά.

Ο επιθετικός διάλογος αυτή τη φορά έγινε με αφορμή την τιμή που σημειώθηκε στη δημοπρασία ρεύματος της Τετάρτης, όταν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού αγόρασαν το ρεύμα στα 54,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι ήταν αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Θέση επιχείρησε να πάρει η ΔΕΗ, προκαλώντας ωστόσο περαιτέρω προβληματισμό, και αυτό γιατί «αποκάλυψε» κουνώντας παράλληλα το δάχτυλο στη ΡΑΕ για όσα είχε δηλώσει μέσω αρμοδίου στελέχους της στη ΔΕΘ, «για πολύ μικρό περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών παρόχων (1,5 ευρώ/MWH)».

Κύκλοι της Επιχείρησης, με αφορμή την υψηλή τιμή με την οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας στο υψηλότερο σημείο από την εφαρμογή του μέτρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους ιδιώτες προμηθευτές, πέρασαν στην αντεπίθεση επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια κέρδους που έχουν είναι σημαντικά. «Οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην τελευταία δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) εξασφαλίζουν σημαντικό περιθώριο κέρδους για τους εναλλακτικούς προμηθευτές», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι απορρίπτοντας τις απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα παρουσιάζεται «έως περίπου καταστροφικό για τους παρόχους – ανταγωνιστές της ΔΕΗ» και καλώντας ταυτόχρονα την ΡΑΕ «να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές».

«Στην τελευταία δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε για περίπου 6 εκατ. μεγαβατώρες διαμορφώθηκαν υψηλότερες σχετικά τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες (από 53,34 έως 54,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή που τελικά προέκυψε είναι περίπου 20 ευρώ/ MWH ή 23% χαμηλότερη από την οριακή (χονδρική) τιμή του Συστήματος. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση την Η/Ε τουλάχιστον 20% φθηνότερα από ό,τι η ΔΕΗ». Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν: «Ας προστεθεί ότι οι πάροχοι αυτοί επιλέγουν μόνο τα κερδοφόρα τμήματα της αγοράς και βέβαια ούτε τη μεγάλη βιομηχανία ούτε τους αγρότες ούτε τους ευάλωτους καταναλωτές στηρίζουν, όπως κάνει η ΔΕΗ, η οποία δεν αποφεύγει καμία κατηγορία καταναλωτών. Κατά συνέπεια οι διαμαρτυρίες που διαρρέονται και το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί για τη δήθεν υψηλή τιμή των προθεσμιακών προϊόντων δεν έχουν καμία απολύτως βάση».

Βέβαια, τα πυρά δεν εκτοξεύθηκαν μόνο στους ιδιώτες παρόχους αλλά και στη ΡΑΕ, καθώς, όπως σημειώνουν, «προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η τοποθέτηση της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της φετινής Εκθεσης της Θεσσαλονίκης, μέσω αρμοδίου στελέχους της, για πολύ μικρό περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών παρόχων (1,5 ευρώ/MWH)!!! Υπονοεί άραγε η ΡΑΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση των τιμολογίων; Είναι αναγκαίο ως Υπεύθυνη Αρχή να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές».

Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά θορύβησαν εκ νέου την αντιπολίτευση και έτσι κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το απόγευμα της Πέμπτης έσπευσε στο Υπερταμείο προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ενημέρωση.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η σύμβουλος ενέργειας και φυσικών πόρων του προέδρου του κόμματος Αλεξάνδρα Σδούκου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Υπερταμείου Γιώργο Διαμαντόπουλο και τη διευθύνουσα σύμβουλο Ράνια Αικατερινάρη.

Στο τραπέζι «έπεσαν» τρία βασικά θέματα, η ραγδαίως επιδεινούμενη κατάσταση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ, οι ανακρίβειες που προέκυψαν στους ισολογισμούς της Επιχείρησης και η σκοπιμότητα της εξαγοράς από τη ΔΕΗ της οικονομικά προβληματικής σκοπιανής εταιρίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ν.Δ. «έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στη διοίκηση του Υπερταμείου, δεδομένου ότι άμεσα ή έμμεσα -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ. Και κατέστησε σαφές στη διοίκηση του Υπερταμείου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναστραφεί άμεσα η εξαιρετικά αρνητική πορεία της ΔΕΗ για την οποία φέρει βαρύτατη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας η οποία αποδεδειγμένα πια έχει κριθεί ανεπαρκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου