Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να συσπειρωθούν γύρω από τη Νέα Δημοκρατία απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 44 χρόνια της παράταξης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το νέο έμβλημα της ΝΔ, το οποίο αποτελεί μια μοντέρνα και αφαιρετική γραφιστική εκδοχή που συνδυάζει τον παραδοσιακό πυρσό, τα αρχικά της Νέας Δημοκρατίας και τα χρώματά της – γαλάζιο και λευκό – ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το όραμά του για την επόμενη μέρα της παράταξης και της χώρας....
Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε ελάχιστες λέξεις από την ομιλία του για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – η οποία πάντως ήταν σφοδρή – κι αντιθέτως επέλεξε λόγο με θετικό πρόσημο. Αρχικά έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ΝΔ, με πολλές αναφορές στον ιδρυτή της, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη συνέχεια ανέτρεξε στην περίοδο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της ΝΔ και τα αρχικά του σχέδια κι έκλεισε την ομιλία με το σχέδιό του για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και την ταυτότητα του κόμματος. Κάλεσε όλα τα στελέχη σε πανστρατιά, τονίζοντας ότι η ενότητα είναι αυτό που θα πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού η παράταξη και οι άνθρωποί της στο δρόμο προς τις εκλογές. Την ίδια στιγμή, κάλεσε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να συμπορευθούν με τη ΝΔ.
Οι δύο φράσεις που συνοψίζουν το νόημα όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι το “μπορούμε” – που αποτέλεσε και κεντρικό του σύνθημα στη ΔΕΘ – και ότι “αλλάζουμε τη ΝΔ για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα”. Ανέφερε δε ότι η ΝΔ είναι το μόνο από τα λεγόμενα “παλιά” κόμματα που άντεξε στο χρόνο και “δεν σαρώθηκε από το λαϊκισμό”, ωστόσο τόνισε πως δεν συγκινείται “από λυρικές αναφορές για επιστροφή σε μια Ιθάκη που δεν υπάρχει πλέον”.
Σε ό,τι αφορά το όραμά του, τόνισε ότι θέλει “ένα κόμμα που μπορεί να δώσει ελπίδα” και ανέλυσε για μία ακόμη φορά το οικονομικό του πρόγραμμα: λιγότεροι φόροι, λειτουργικό Δημόσιο, περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικονομία, σημειώνοντας πως είχε προειδοποιήσει από τη ΔΕΘ ότι “η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο κι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από τολμηρές αλλαγές είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν ξανά οι επενδυτές. Οι εκλογές που έρχονται είναι η σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μία η εσωστρέφεια και από την άλλη η εξωστρέφεια”, κατέληξε.
Σχολιάζοντας, τέλος, το νέο σύμβολο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “σηματοδοτεί ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία που θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική. Η ΝΔ ενώνει ιδέες, αξίες, πρόσωπα, οράματα κι αυτή είναι η σημερινή νέα ΝΔ”. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Σε αυτή την ανανεωμένη ΝΔ, καλώ όλους τους Έλληνες. Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο σε αυτούς που μας ψήφισαν, αλλά και σε εκείνους που μας ψήφισαν από το 2004 και μας εγκατέλειψαν στην πορεία. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Απαιτείται συμπόρευση όλων. Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων”.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, οι πρώην γραμματείς του κόμματος, ιστορικά στελέχη όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, μέλη του “Συνδέσμου ’74” (σ.σ.: ομάδας που έχουν συστήσει από το 2000 στελέχη που έχουν υπηρετήσει τη ΝΔ στο παρελθόν), αλλά και τα νέα μέλη του Μητρώου Στελεχών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο – αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της ΝΔ και αφιέρωμα ταυτόχρονα σε όλους τους κατά καιρούς αρχηγούς της, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά να χειροκροτούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Πλήθος κόσμου στα 44α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας [pics]
Στην κατάμεστη αίθουσα του δευτέρου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη, είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση για 44α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.
Το παρών δίνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι και γραμματείς του κόμματος, καθώς και «γαλάζιοι» βουλευτές. Πάνω από το βήμα δεν είναι το σύμβολο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο αριθμός 44 γραμμένος κάπως… περίεργα.
Επιπλέον, στο βήμα το «Νέα Δημοκρατία» είναι γραμμένο με τη νέα γραμματοσειρά που προφανώς θα έχει το νέο έμβλημα του κόμματος, που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η ιστορία του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας
Το έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας έχει μακρά ιστορία με τον πυρσό να κάνει την πρώτη του εμφάνιση μεταξύ του πρώτου προσυνεδρίου του 1977 και του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979, ενώ στα ψηφοδέλτια εμφανίστηκε το 1985, συμβολίζοντας το ελληνικό φως και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού.
Η πρώτη απόπειρα να αποσυρθεί ο πυρσός έγινε επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οποίος επέλεξε ένα ουράνιο τόξο ως λογότυπο της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων του 1989 και 1990. Επί προεδρίας Μιλτιάδη Έβερτ, ο πυρσός είχε και πάλι την τιμητική του.
Στο προσυνέδριο τον Ιανουάριο του 2000, ο Κώστας Καραμανλής αντικατέστησε τον παραδοσιακό πυρσό με τρία τρίχρωμα περιστέρια και κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 εξαφανίζεται τελείως από κάθε έγγραφο του κόμματος.
Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρώντας από τα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης, άλλαξε το 2011 το σήμα της παράταξης με τον πυρσό να έχει αντικατασταθεί με μια τεθλασμένη γραμμή προκαλώντας πλήθος ποικίλων αντιδράσεων σε κύκλους του κόμματος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ
Φωτογραφίες: Eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου