Πέμπτη, Οκτωβρίου 18, 2018

Το «φλερτ» Φώφης – Βενιζέλου φέρνει νέα… διαζύγια στο ΚΙΝΑΛ Posted by infiltr8or




Πυρετό εσωκομματικών διεργασιών έχει προκαλέσει στο Κίνημα Αλλαγής η πλήρης προσχώρηση της Φώφης Γεννηματά στη «γραμμή Βενιζέλου», καθώς, μετά το «διαζύγιο» του περασμένου καλοκαιριού με τον Σταύρο Θεοδωράκη για το Μακεδονικό, σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη αφενός με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αφετέρου με τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου.


Του Μιχάλη Γεωργίου

Βεβαίως, σε μια συγκυρία κατά την οποία ατύπως έχει αρχίσει μια μακρά και επίπονη για όλους προεκλογική περίοδος, δύσκολα μπορεί να δρομολογηθούν διαλυτικές εσωκομματικές εξελίξεις. Ωστόσο, η συμφωνία των Πρεσπών και η κύρωσή της από την ελληνική Βουλή από τη μια και η ολοένα δεξιότερη στροφή της κυρίας Γεννηματά από την άλλη δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.
Εσωκομματικά μηνύματα

Το γεγονός ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ουσιαστικά αποδεχτεί να τεθεί πολιτικά υπό την «κηδεμονία» του προκατόχου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος – όσο κι αν προς το παρόν οι διαφωνούντες έχουν επιλέξει, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με το προεκλογικό άρωμα της συγκυρίας, να κρατήσουν τις ενστάσεις τους εντός των τειχών της Χαριλάου Τρικούπη. Η κυρία Γεννηματά, λοιπόν, διαπίστωσε αυτούς τους ενδοιασμούς και τις πολιτικές διαφωνίες πριν από μία εβδομάδα, όταν κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου κατέθεσαν ευθέως τη διαφωνία τους για τη «γραμμή» του κόμματος. «Δεν μπορεί να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να συγκυβερνήσουμε ξανά με τη Δεξιά» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν στη Φώφη Γεννηματά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας αλλά και η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση.
Στην ίδια συνεδρίαση, μάλιστα, εκπρόσωποι του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τη διαφωνία τους και σε ό,τι αφορά στο κατηγορηματικό «όχι» του κόμματος στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίο το ότι από τη μακροσκελή «πολιτική απόφαση» της Εκτελεστικής Γραμματείας που δημοσιοποιήθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση απουσιάζει κάθε αναφορά στο Μακεδονικό – παρόλο που ήταν και παραμένει κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα.
Δεξιά στροφή

Τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου και στη ΔΗΜΑΡ προφανώς και δεν επέλεξαν τυχαία να εκδηλώσουν τις σοβαρές στρατηγικές διαφωνίες τους. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά που αφενός δεν είχαν συζητηθεί ποτέ σε κανένα όργανο, αφετέρου δίνουν την αίσθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας δεδομένος και «βολικός» εταίρος για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη – όπως ακριβώς το είχε περιγράψει προσφάτως σε άρθρο του ο… Αντώνης Σαμαράς. Μετά, εξάλλου, τη διαβεβαίωση Γεννηματά ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», ήρθε η πρόταση για «κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας». Το γεγονός, ωστόσο, ότι το Κίνημα Αλλαγής έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου κατέδειξε το υποκριτικό του πράγματος, καθώς είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα δεχόταν να συζητήσει μια οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία του με όρο να καταργηθεί ένας «εμβληματικός» νόμος της διακυβέρνησής του.
Σε τροχιά ρήξης

Συν τοις άλλοις, υπενθυμίζεται πως όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Φώφη Γεννηματά είχαν συζητήσει την προοπτική συνεργασίας τους και «επιστροφής» του γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρώην πρωθυπουργός είχε θέσει έναν μόνο όρο: να μην συνεργαστεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Οσοι συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου συνομολογούν ότι ο ίδιος δεν έχει αποστεί αυτής της προϋπόθεσης που είχε θέσει στην κυρία Γεννηματά και πως θεωρεί «καταστροφικό» ένα σενάριο επανάληψης της «γαλαζοπράσινης» διακυβέρνησης.
Εκτός όμως της «δεξιάς στροφής» του Κινήματος Αλλαγής, οι τριβές στη σχέση Παπανδρέου – Γεννηματά έχουν πολλαπλασιαστεί και εξαιτίας της κατηγορηματικής άρνησης της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρώην πρωθυπουργός διάκειται θετικά σε αυτή, θέλει την επίλυση του Μακεδονικού και δεν το κρύβει. Την ίδια άποψη αλλά και τις ίδιες ενστάσεις για την κεντρική γραμμή του ΚΙΝΑΛ διατηρεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όσοι συνομιλούν μαζί του θεωρούν αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί το σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Στην περίπτωση, πάντως, Κινήματος Αλλαγής – ΔΗΜΑΡ πρόσθετα σύννεφα έχει προκαλέσει και ο τρόπος συζήτησης για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για άλλα οργανωτικά θέματα, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου κατηγορούν τη Χαριλάου Τρικούπη ότι «έχει και το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι». «Ονομαζόμαστε Κίνημα Αλλαγής, αλλά κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε ακόμη ΠΑΣΟΚ», λένε δηκτικά.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 71 της Νέας Σελίδας την Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου