Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

Ανεπανάληπτο φιάσκο: Πόρτα Γιούνκερ στον Μητσοτάκη – Ακύρωσε τη συνάντηση Posted by olympiada


Σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη από τη ΝΔ συνάντηση που θα είχε ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ένεκα του βεβαρυμένου προγράμματος του κ. Γιούνκερ για το Brexit η Κομισιόν ενημέρωσε πως ακυρώνεται το επίμαχο ραντεβού.

“Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει σήμερα με θέμα το Brexit, ο κ. Γιούνκερ συναντάται εκτάκτως με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο” σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις ημέρες από τη ΝΔ είχαν σηκώσει τον πήχη της επίμαχης συνάντησης, διαρρέοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει επιτακτικά το θέμα διάσωσης των συντάξεων καθώς και την “ορμπανοποίηση” της Ελλάδας, επικαλούμενοι τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη.

Η ακύρωση αυτή, μπορεί να οφείλεται στο βαρύ πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ εξαιτίας της Συνόδου για το Brexit, ωστόσο έρχεται να επισφραγίσει τις εξαιρετικά προβληματικές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Κομισιόν., τόσο με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια όσο και με την επαμφοτερίζουσα στάση της ΝΔ στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διαχείρισή του με όρους εσωτερικής κομματικής σταθερότητας.

Ειδικά το τελευταίο σε συνδυασμό με την παραδοχή στο εξωτερικό διά στόματος Σπυράκη στον Ζάεφ και Μητσοτάκη στο ΕΛΚ (όπως είχε αποκαλύψει η FAZ) πως δε διαφωνεί αλλά δε μπορεί να στηρίξει τη Συμφωνία για να μη διασπαστεί η ΝΔ, έχουν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο διεθνές προφίλ του αρχηγού της ΝΔ, κάτι το οποίο επιχειρεί η ΝΔ να αντιστρέψει αλλά μέχρι στιγμής εις μάτην.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ διά του Αντιπροέδρου της αρχικά, Κωστή Χατζηδάκη και εν συνεχεία μέσω των ευρωβουλευτών της αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη είχε αμφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία της Κομισιόν με αφορμή την παραδοχή της πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και η κυβέρνηση πέτυχε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Για αυτό το λόγο εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης είχε φθάσει στο σημείο να εγκαλέσει τον κ. Μοσκοβισί στη Βουλή και εν συνεχεία οι ευρωβουλευτές της στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον πρώτο να θέτει ευθέως θέμα περικοπής στις συντάξεις, καθώς το μέτρο όπως είχε πει έχει συνυπολογιστεί στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Στην ίδια γραμμή εξάλλου ουκ ολίγα στελέχη της αναφερόμενα στο θέμα των συντάξεων είχαν απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια, επικαλούμενοι την προεξοφληθείσα αρνητική αντίδραση των αγορών, ρητορική την οποία σταμάτησε η Πειραιώς όταν διαφάνηκε η σοβαρή πιθανότητα διάσωσης των συντάξεων από τους θεσμούς.

Αυτό αποτελούσε και το σημείο αιχμής που προσδοκούσε να βγάλει η ΝΔ από τη σημερινή ακυρωθείσα συνάντηση, σε μία προσπάθεια να ανασκευάσει τη δημόσια εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τους χειρισμούς στελεχών της στο θέμα των συντάξεων.

https://m.tribune.gr/politics/news/article/514869/anepanalipto-fiasko-porta-gioynker-ston-mitsotaki-akyrose-ti-synantisi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου