Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2018

Εγκρίθηκε από τη σκοπιανή Βουλή η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση (video)







Οριακά «έπιασε» την πλειοψηφία των 2/3 ο Ζάεφ, καθώς υπερψήφισαν 80 βουλευτές
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 22.00 ώρα Ελλάδος
Ωστόσο ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα
Ισχυρές πιέσεις στη γειτονική χώρα για τις συνταγματικές αλλαγές
Ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, έκανε σοβαρές καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Ογδόντα βουλευτές υπερψήφισαν.

Τουλάχιστον εκατό κάμερες ήταν τοποθετημένες στον εξώστη της σκοπιανής Βουλής περιμένοντας υπομονετικά την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.



Ωστόσο, το εναρκτήριο λάκτισμα ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ζόραν Ζάεφαναζητούσε έναν ακόμη βουλευτή για να «πιάσει» την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές αλλαγές. «Είμαστε στους 79 και λείπει ένας», φέρεται να είχε πει, σύμφωνα με τη Στεφανία Μουρελάτου, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.



Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, Makfax αναφέρει πως η συνεδρίαση και η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί επ’ αόριστον αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων. Επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές, πολύ μικρή είναι πλέον η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ από τους απαραίτητους 80 βουλευτές.



Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Ζάεφ κοιτάζει προς τη «δεξαμενή» βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO.

Σε περίπτωση που βρεθεί ένας ακόμη βουλευτής, έχει δύο ακόμα ψηφοφορίες. Την Τρίτη, θα έχει ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση.



Ζάεφ: Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος το απόγευμα της Παρασκευής από το Κοινοβούλιο, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή»,προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Το VMRO καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών

Ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, έκανε σοβαρές καταγγελίεςλίγο πριν την έναρξη της τέταρτης συνεδρίασης της βουλής της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε προσφέρθηκαν σε βουλευτές του κόμματος χρήματα προκειμένου να ψηφίσουν θετικά στην βουλή. Ειπε χαρακτηριστικά πως σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιαννούσεφ, πάντως, σημείωσε πως οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση.

«Να ψηφίσουμε εδώ και τώρα – Δεν περνάει η συμφωνία»

Την έναρξη της ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό του βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε ότι ο λαός, μέσω του δημοψηφίσματος, δήλωσε σαφώς πως δεν υπάρχει εντολή για συνταγματικές αλλαγές.

«Απαιτούμε από τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει εδώ και τώρα την ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να δει ότι δεν έχει την πλειοψηφία των 2/3», διαμήνυσε.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν αληθεύουν οι φήμες πως επτά από τους βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, ο κ. Μιλοσόσκι δήλωσε ότι η βούληση του λαού είναι πιο ισχυρή από τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές.






Το ΕΛΚ καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

“Η αντιπολίτευση” στην ΠΓΔΜ “έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές” δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ.

Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ “έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας”, αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς – σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης – να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω – ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.
Βίντεο: ΑΝΤ1


Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/thriler-gia-gera-neyra-stin-pgdm-safari-zaef-gia-enan-akoma-voyleyti-video/#ixzz5UPbBlaeM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου