Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χάλυβα στην Ε.Ε. το 10μηνο του 2018 από τρίτες χώρες





Πλημμυρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση από ποσότητες χάλυβα από τρίτες χώρες ως
αποτέλεσμα των δασμών 25% που επέβαλλε η αμερικανική κυβέρνηση το περασμένο Μάϊο για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας των αμερικανικών χαλυβουργιών.




Οι αποκλειστικές πληροφορίες του reporter υπογραμμίζουν ότι ήδη παρατηρείται διπλασιασμός των ποσοτήτων χάλυβα στο φετινό δεκάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι ποσότητες εισάγονται από Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες(Ινδία, Κίνα και άλλες χώρες) οι οποίες έχοντας απολέσει την αμερικανική αγορά στρέφονται στην γηραιά ήπειρο για να διοχετεύσουν την παραγωγή Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανέμενε η Κομισιόν αφού η Ευρώπη θα σηκώσει το βάρος της απορρόφησης των ποσοτήτων από τρίτες χώρες σε μία χρονιά όπου είναι εμφανή και τα σημάδια κόπωσης κυρίως της Κινεζικής Οικονομίας.

Με ποια μέθοδο διπλασιάζονται οι εισαγωγές χάλυβα στην Ε.Ε.

Όπως εξηγούν στο reporter υψηλόβαθμα στελέχη χαλυβουργικών εταιριών, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά είναι το θέμα των συμβολαίων με τους πελάτες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. <Θα δημιουργηθεί θέμα με τα συμβόλαια που υπάρχουν καθώς οι βιομηχανίες από τρίτες χώρες θα προσπαθήσουν με χαμηλότερες τιμές να σπάσουν τις συμφωνίες των ευρωπαϊκών εταιριών χάλυβα και να επωφεληθούν αναλαμβάνοντας οι ίδιες τις παραγγελίες> τονίζουν τα στελέχη των εταιριών και διευκρινίζουν ότι < οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, ωστόσο θα έχουν πίεση στις παραγγελίες εξαγωγών από τρίτες χώρες σε άλλα σημεία του πλανήτη που εξάγουν αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης>.

Τα μέτρα της Κομισιόν απέναντι στις εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει τα μέτρα προστασίας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες χάλυβα απέναντι στους αμερικανούς δασμούς που είχαν επιβληθεί από το περασμένο Ιούνιο. Το βασικό μέτρο είναι ότι θα επιβάλλεται δασμός για κάθε παραπάνω ποσότητα χάλυβα που θα εισάγεται στην Ευρώπη από τρίτες χώρες συγκριτικά με τις ετήσιες ποσότητες της περσινής χρονιάς. Ετσι εάν μια χώρα για παράδειγμα η Τουρκία εισήγαγε το 2017 ποσότητες 1 εκατ. Τονων χάλυβα και φέτος θέλει να εισάγει περισσότερο από 1 εκατ..τόνους τότε θα επιβάλλονται δασμοί που όρισε η Κομισιόν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση Χάλυβα (Eurofer).

Η πορεία του κλάδου χάλυβα στην Ελλάδα τη τελευταία 10ετία



Στους 350.000 τόνους είχε καταρρεύσει η εγχώρια ζήτηση χάλυβα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 από 2,5 εκατομμύρια τόνους το 2007 όταν ξεκινούσε η πολυετής κρίση στην Ελλάδα. Η καθίζηση της εγχώριας ζήτησης χάλυβα αποδίδεται και στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και της στασιμότητας γύρω από μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι περίπου 400.000 τόνοι είναι οι εξαγωγές χάλυβα, την ώρα που η δυναμικότητα των εργοστασίων των 3 ελληνικών χαλυβουργιών φθάνει τους 4 εκατ. τόνους χάλυβα.

Oι εξαγωγές σίγουρα αποτελούν σημαντική διέξοδο, όμως, οι εταιρίες δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο σε αυτές, όπως λένε παράγοντες του κλάδου, δεδομένου ότι άλλες βιομηχανίες είναι πιο ανταγωνιστικές λόγω ενισχύσεων και στήριξης που λαμβάνουν από τις χώρες τους, με αποτέλεσμα οι ελληνικές να «μένουν πίσω». Πολλοί θεωρούν ότι με την εκκίνηση μεγάλων έργων, όπως του Eλληνικού, της γραμμής 4 του μετρό, του αεροδρομίου του Kαστελλίου στην Kρήτη, των επεκτάσεων των οδικών αξόνων κ.α. υπάρχει ελπίδα να «αναθερμανθεί» και ο κλάδος της χαλυβουργίας στην Eλλάδα.

Ανέστης Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου