Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2018

Συντάξεις – Μοσκοβισί: Κατάργηση του μέτρου της περικοπής αν…





Ο Πιέρ Μοσκοβισί παραδέχεται πως η συζήτηση σε ό,τι αφορά στο μέτρο για τις περικοπές στις συντάξεις έχει να κάνει με την κατάργησή του και όχι με την αναβολή. Υπάρχει όμως κι ένα "αλλά".


«Μιλάμε για κατάργηση, όχι για αναβολή. Για κατάργηση» είναι η απάντηση που δίνει ο Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετικό ερώτημα για τις συντάξεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr. Σπεύδει όμως να βάλει και το “αλλά”. Κλειδί το “δημοσιονομικός χώρος“.

«Αν ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και οι δημοσιονομικοί στόχοι γίνονται σεβαστοί, τότε αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να αποφύγουμε τις προ-νομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις που συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια (…) εφόσον τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος – που ξαναλέω δεν ήταν δεδομένο – θεωρώ ότι το συνολικό πακέτο ανοίγει τον δρόμο για να αποφύγουμε την προ-νομοθετημένη μείωση», λέει ο Πιέρ Μοσκοβισί.


Έχω σιχαθεί αυτές τις διαμάχες που τείνουν να μας πουν ότι η Κομισιόν δεν είναι τάχα αντικειμενική. Η Κομισιόν είναι αντικειμενική (…) Το μόνο κόμμα που υποστηρίζουμε στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και αυτό είναι διακομματικό. Και ελπίζω ότι η συμφωνία για αυτά τα μέτρα θα είναι διακομματική

Ο Επίτροπος Οικονομικών τονίζει πως «δεν ήμουν ποτέ υπέρ της μείωσης (…) ποτέ δεν κατανόησα αυτούς που άσκησαν κριτική στη βούληση της Κομισιόν και στη δική μου προσωπική θέση να τις αποφύγουμε». Κατά τον Πιέρ Μοσκοβισί η μη εφαρμογή των προ- νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Τώρα με αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, με αυτό τον προϋπολογισμό να είναι “πλήρως σύμφωνος” με τους όρους, υπάρχει χώρος για να γίνει αυτό» λέει.


Εκφράζει δε την αισιοδοξία πως στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου «θα αποδεχθεί το προτεινόμενο πακέτο για αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους λόγους: η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η ισχυρή κοινωνική πρόνοια μπορούν να πηγαίνουν χέρι χέρι» και κρίνει πως «δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, πέντε μήνες μετά το τέλος του προγράμματος να επιμένουν σε περικοπές συντάξεων που θα συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση.

Ποτέ δεν τις θεωρούσα απαραίτητες αυτές τις περικοπές, αν φυσικά υπήρχε ο χώρος. Τώρα οι στόχοι τηρούνται και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν απαραίτητες, δεν είναι απαραίτητες. Ως εκ τούτου συμφωνούμε με το πακέτο του να αποφευχθούν αυτές οι περικοπές και είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό. Όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους, αναλογιζόμενος την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών».


Κι αν για τις συντάξεις η συζήτηση έχει να κάνει με την κατάργηση του μέτρου, κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για το δεύτερο προ-νομοθετημένο μέτρο, αυτό της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020. Γι’ αυτό, ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν… ρισκάρει εκτιμήσεις. Και αφήνει τα πάντα ανοιχτά αφού «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το 2020. Το 2020 είναι πολύ μακριά».


Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις. Αυτό είναι κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας

«Είναι ένας άλλος κόσμος, με μια άλλη Κομισιόν, ένα άλλο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ως τότε αποτελέσματα αυτού του προϋπολογισμού, η εκτέλεσή του κτλ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάθε φορά που ένα μέτρο δεν είναι αναγκαίο, και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που να σου δίνει το χώρο να μη το εφαρμόσεις, τότε ναι αυτό είναι κάτι θεμιτό για μια χώρα που έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική» σημειώνει.

Ο αρμόδιος Επίτροπος χαρακτηρίζει τον ελληνικό προϋπολογισμό «κοινωνικά περιεκτικό» και θεωρεί πως αυτό είναι «μια απόδειξη ότι μπορείς να έχεις την ίδια στιγμή και μεταρρυθμίσεις που να σε οδηγούν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μετά να έχεις κοινωνικό πρόγραμμα και να επιστρέφεις στην ανάπτυξη».

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό η εκτίμησή μας για την ανάπτυξη ανέρχεται στο 2,3%. Μπορείς ταυτόχρονα να δημιουργείς θέσεις απασχόλησης και να μειώνεις τις ανισότητες… Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, κάτι που μεταφράζεται ως πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ. Το πακέτο αυτό έχει και κοινωνική ευαισθησία, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και ένα πακέτο για τη στέγαση, που θα κοστίσει 400 εκατ. ευρώ και για το οποίο πιστεύουμε ότι θα μειώσει τον κίνδυνο της φτώχειας μεταξύ των νέων και τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες», αναφέρει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου