Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2018

«Μαστίγιο και καρότο» από το ΕΣΡ...



Παρέμβαση ΕΣΡ στην τηλεοπτική «διαχείριση» των κατηγορούμενων, τελειώνοντας τις εικόνες με τα «βραχιολάκια». Η Αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ σε...
Alpha και ΕΡΤ1 για τη μετάδοση εικόνων του Ανδρέα Μαρτίνη με χειροπέδες το έτος 2016, η οποία συνοδευόταν και από τη δημοσίευση των δικογράφων.

Το ΕΣΡ, με τη σημερινή του σύνθεση, έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της ίδιας της Αρχής τα προηγούμενα έτη, όταν υπήρχε «παρέλαση» προσώπων με χειροπέδες που μεταφέρονταν από την Ασφάλεια και ζητάει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τον σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Το επιχείρημα της Αρχής είναι πως αν αποδειχθεί η αθωότητα των κατηγορούμενων, δεν επανορθώνεται η βλάβη. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο τη διατήρηση ήπιου κλίματος κατά την προεκλογική περίοδο, όπου η σκανδαλολογία θα αυξηθεί και ενώ έχει προηγηθεί η φυλάκιση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου.

Το ΕΣΡ θα επιχειρήσει με σειρά αποφάσεων να «απαιτήσει» από τα Μέσα να χαμηλώσουν οι τόνοι, απειλώντας με διάφορες κυρώσεις. Στην περίπτωση της κάλυψης του ατυχήματος στην Αίγινα επέβαλε στον Alpha πρόστιμο 25.000 ευρώ για την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας, αναφορικά με την προβολή του ανθρώπινου πόνου και των ανηλίκων. Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ 100,3 και των γενικόλογων αναφορών του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, που στοχοποιούσαν το Δημόσιο, με αφορμή την ιατρική περιπέτεια του Θανάση Πλεύρη, το ΕΣΡ εξέδωσε σύσταση.

Διαφορετική είναι πλέον η γραμμή και στα θέματα προστασίας της προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Στην περίπτωση της εκπομπής «Αποκαλυπτικά» με παρουσιαστή τον Μένιο Φουρθιώτη, όταν μεταδιδόταν από το Epsilon, το Συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική για τον τρόπο κάλυψης της ιδιωτικής ζωής ενός αρχιμανδρίτη. Επίσης η Αρχή θα ασχοληθεί και με τα θέματα των ρατσιστικών αναφορών, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Στις 20 Νοεμβρίου καλεί τους εκπροσώπους του Extra για τον χαρακτηρισμό «πίθηκος» στον Θανάση Αντετοκούνμπο, παίκτη της Εθνικής μπάσκετ και του ΠΑΟ, από τον γνωστό οπαδό του Ολυμπιακού Τάκη Τσουκαλά.

Υπό διερεύνηση είναι και το «γκάλοπ» του ΑΡΤ TV για τον Ζακ Κωστόπουλο, λίγο μετά τη δολοφονία του, με αναφορά στις σεξουαλικές του προτιμήσεις, ενώ έρευνα διεξάγεται και για την εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο ΘΕΜΑ FM, στην οποία μεταδόθηκε ο ύμνος των Ες Ες!...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου