Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2018

ΝΔ: Κίνητρα για ηλεκτροκίνητα οχήματα και ενδιαφέρον για το περιβάλλον





Μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την παιδεία, ακολούθησε αυτή για την ηλεκτροκίνηση. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ξένισε πολλούς, ωστόσο στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να δώσει απαντήσεις σε θέματα της καθημερινότητας μέσα από τις προτάσεις του.

Έτσι, η πρόταση της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση προβλέπει κατ’ αρχάς το συντονισμό ....της απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού, τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ηλεκτροκίνηση, την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης, αλλά και την επιδότηση για αντικατάσταση του εταιρικού στόχου οχημάτων ή των ταξί.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του πως «απαιτείται στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός, καθώς και εμπλοκή όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ίδιων των πολιτών. Κατά τον ίδιο, η ηλεκτροκίνηση μπορεί ν’ αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα νησιά.
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, το κόμμα του και ο ίδιος επιδεικνύουν υψηλό ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση για τρεις λόγους: τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – άρα, ένα καλύτερο περιβάλλον – τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, με μείωση του θορύβου και της ρύπανσης και την ανάδειξη της ηλεκτροκίνηση ως μοχλού ανάπτυξης. Προς τούτο, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και δέσμη μέτρων, όπως τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε 13% από 24% για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, την ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και τη δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλης, αλλά και τις εκπτώσεις και απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας.
Όπως και στην εκδήλωση για την παιδεία, όπου πήραν το λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έτσι και σ’ αυτήν για την ηλεκτροκίνηση μίλησε ο αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, αλλά και η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ επί των ενεργειακών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με τη σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα είναι η έλλειψη σχεδίου δράσης από την Πολιτεία και υποδομών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των καταναλωτών και οι πολύ υψηλές τιμές κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων.


Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου