Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου οι χώροι των πανεπιστημίων να πάψουν ν’ αποτελούν εγκληματικό άντρο και άβατο προτείνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν πως η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, όπως παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Εκτιμά, επίσης, ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την παραμονή της στην εξουσία, ενώ για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί μεν σε ριζική ανανέωση, αλλά ταυτόχρονα σε «πάντρεμα» των νέων προσώπων με τα έμπειρα στελέχη. Πριν καλά – καλά κλείσει μία εβδομάδα από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που φιλοξένησε και αυτό της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Δέρβος βρέθηκε στο Ελσίνκι για το συνέδριο του ΕΛΚ που ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν στις εκλογές του Μαΐου του 2019 τον Μάνφρεντ Βέμπερ.
Όλη η συνέντευξη του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου στον Αιμίλιο Περδικάρη και στο newsit.gr
Η νίκη Μητσοτάκη θα είναι νίκη κατά του λαϊκισμού
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ υπογραμμίζει πως «ήταν μεγάλη τιμή για την ΟΝΝΕΔ η διοργάνωση του συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Δεν είχε γίνει ξανά ποτέ πολιτική νεολαία στην Ελλάδα να φιλοξενεί ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Πόσω μάλλον όταν αυτό έγινε τρεις μέρες πριν από την εκλογή του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν από το ΕΛΚ. Στη χώρα μας, τις ημέρες του συνεδρίου, βρέθηκαν τόσο ο κ. Βέμπερ – ο οποίος τελικώς εξελέγη στο Ελσίνκι – όσο και ο κ. Στουμπ, ο άλλος υποψήφιος. Αμέσως μετά το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ, μεταβήκαμε με την αποστολή της ΝΔ στο Ελσίνκι, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν ένα συνέδριο με 750 στελέχη της Κεντροδεξιάς από όλη την Ευρώπη, κι έγινε ένα debate μεταξύ των δύο υποψηφίων. Το ποσοστό εκλογής του κ. Βέμπερ είναι γνωστό ότι άγγιξε το 80% κι αυτό είναι πολύ θετικό για την Ελλάδα, καθώς, πέραν της προσωπικής σχέσης που έχει με τον κ. Μητσοτάκη, έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ελληνικής θέσης σε ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα προβλήματα είναι κοινά. Υπάρχει ανασφάλεια γύρω από τον εργασιακό χώρο. Όταν ήρθαν οι 250 σύνεδροι στην Ελλάδα, όποιες επαφές κι αν κάναμε, αυτό που βγάλαμε προς τα έξω είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο στη χώρα. Κι αυτό που ακουγόταν στους διαδρόμους στο Ελσίνκι ήταν πως η νίκη του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Τσίπρα θα είναι μια νίκη του ρεαλισμού κατά του λαϊκισμού».
Πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα; Ο κ. Δέρβος απαντά: «Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα σήμερα. Βλέπουν την καθημερινότητα, την ασφάλεια των πολιτών, τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Όσες φορές έχω την ευκαιρία να βρεθώ με Ευρωπαίους ομολόγους μου από τις νεολαίες, μου έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτή η εικόνα που βλέπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πραγματικά αδιανόητη. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, καταλαβαίνουν και τις ανάγκες και τους προβληματισμούς που βιώνει η δική μας γενιά. Άλλωστε, πάρα πολλές φορές είναι κι οι ίδιοι μάρτυρες μετακινήσεων στη χώρα τους. Την τελευταία τριετία, 140 χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό για ν’ αναζητήσουν μια «κανονική» δουλειά, με συνθήκες εργασίας κανονικές, με πολύ μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές κι ένα καλό σύστημα υγείας ή ένα πολύ πιο καλό σύστημα παιδείας και ν’ απολαύσουν έτσι ένα πολύ πιο φιλικό κράτος, με αξιοκρατία, στο οποίο οι κόποι τους θα μπορούν ν’ ανταμειφθούν».
Να καταργηθεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο
Ορθώς άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισημαίνει πως «η πρόταση Μητσοτάκη στη Βουλή εμπεριέχει 54 άρθρα για αναθεώρηση. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ένα πράγματι από τα πιο σημαντικά. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήταν από τις πρώτες παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια που έχουν μιλήσει για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κι εδώ το πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και λέμε και για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί φοράμε παρωπίδες και δεν μπορεί να γίνει κέντρο η Ελλάδα; Μπορεί να το κάνει και πρέπει να το κάνει, για να υπάρξει ανάπτυξη».
Μπορεί να ικανοποιεί τον πρόεδρο μιας νεολαίας η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια; Πρέπει να γίνει ξανά συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο; Ο κ. Δέρβος απαντά: «Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, είναι αρκετό να περπατήσει στη Σόλωνος, έξω από τη Νομική Σχολή, ή να κάνει μια βόλτα στην Πατησίων, έξω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εκεί, θα δείτε εικόνες που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ. Θα δείτε ανθρώπους που κάνουν διακίνηση ναρκωτικών ή που ασχολούνται με το παρεμπόριο και πάρα πολλές φορές έχουν γίνει βανδαλισμοί μέσα στα πανεπιστήμια αυτά. Όλα, όμως, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Όπως θέλουν να πάνε σ’ ένα νοσοκομείο και θέλουν να είναι καθαρό και να λειτουργεί στην εντέλεια, έτσι είναι και τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή, όμως, στο πανεπιστήμιο υπάρχει ένα άσυλο. Το «άσυλο ιδεών». Αλλά για ποιο άσυλο μιλάμε, όταν όλοι έχουμε μαζί μας ένα smartphone και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μπούμε σε μια ιστοσελίδα, να ταξιδέψουμε στον κόσμο και στη συνέχεια να πάρουμε ό,τι πληροφορία θέλουμε; Χωρίς υπερβολή, στο ελληνικό πανεπιστήμιο το άσυλο έχει μετατραπεί σε άσυλο διακίνησης ναρκωτικών και πολλές φορές είναι ο μανδύας που καλύπτει όλες τις εγκληματικές δράσεις που ανέφερα. Άρα, προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».
Η κυβέρνηση αυτή έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα
Οι εκλογές πλησιάζουν. Πόσο κοντά είναι; Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σημειώνει: «Αυτό που βλέπω στην καθημερινή μου συναναστροφή με νέους ανθρώπους είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και περιμένει ανά πάσα ώρα και στιγμή πότε θα γίνουν εκλογές. Εμείς, είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο εκλογών και νομίζω ότι οριακό σημείο θα είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Να θυμηθούμε εδώ πώς ο κ. Τσίπρας έφερε την κατάπτυστη αυτή συμφωνία στο προσκήνιο: συζητούσε με τον κ. Ζάεφ εν κρυπτώ και τον κ. Κοτζιά εδώ και 10 μήνες και μετέβη στις Πρέσπες και υπέγραψε τη συμφωνία που για πρώτη φορά παραδίδει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας κι αυτό είναι αδιανόητο κι ανεπίτρεπτο. Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως όταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Και βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να επιλέγει μεταξύ του κυβερνητικού εταίρου του και του κ. Κοτζιά, ο οποίος έφερε αυτή τη συμφωνία στις Πρέσπες και την πέρασε από εκεί, αλλ’ όμως ο κ. Τσίπρας επιλέγει τον κ. Καμμένο. Εν πάση περιπτώσει, η συγκολλητική ουσία που τους κρατά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ζούμε και βλέπουμε το παράλογο: ο άνθρωπος που είναι απέναντι στη συμφωνία παραμένει και ως υπουργός και ως συγκυβερνήτης κι ο άλλος βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Και να μην ξεχάσουμε τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο περί εκατομμυρίων ευρώ, για χρηματισμούς, βαλίτσες, τον Σόρος… Υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα και είναι η αλήθεια πως θα μας οδηγήσει, δυστυχώς, ως τις εκλογές. Σ’ αυτό το κλίμα θα κινηθούμε. Δεν θα σας πω το χρονικό ορίζοντα, αλλά νομίζω ότι ήδη αυτή η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα».
«Η ΝΔ θα είναι σίγουρα πρώτο κόμμα»
Μπορεί η ΝΔ να πετύχει την αυτοδυναμία; Και θα συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις ακόμη κι αν είναι πράγματι αυτοδύναμη; Ο κ. Δέρβος απαντά: «Η ΝΔ σίγουρα θα είναι πρώτο κόμμα. Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός τόσο το μήνυμά μας γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες. Έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας στην Ελλάδα και μίας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Χαράξαμε μια καμπάνια που παρουσιάσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αμέσως απορροφήθηκαν κάποιες από τις προτάσεις μας. Δεν καθίσαμε εκεί: βγήκαμε στο δρόμο και συναντηθήκαμε με χιλιάδες ανθρώπους, με νέους επαγγελματίες, καταστηματάρχες, δικηγόρους, μηχανικούς, ειδικευόμενους γιατρούς. Πήγαμε σε κοινωνικές δομές, σε επιχειρήσεις εστίασης, μέσα σε δικαστήρια… Είναι η πρώτη φορά, όπως μας είπε η διευθύντρια των φυλακών ανηλίκων, που κάποιος τους επισκέφθηκε. Καταλαβαίνετε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε περπατήσει πάρα πολύ κι έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε και τους νέους, οι οποίοι είχαν κάνει μια στροφή. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτούς είχε πείσει ο κ. Τσίπρας το 2015. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να σηκώσουμε μανίκια, να δουλέψουμε σκληρά και να πούμε την πραγματικότητα στους πολίτες. Ποιος είναι ο καταστατικός και οδικός χάρτης για το πώς θα υλοποιήσουμε όλα αυτά. Για το αν η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, ναι, το πιστεύω. Αλλά κι αυτοδύναμη να είναι, θα απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού τόξου και θα τις αθροίσει. Νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα για να προχωρήσουμε δεν άπτονται μίας μόνο πολιτικής δύναμης».
«Η αίσθηση ανανέωσης είναι διάχυτη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ»
Ερωτηθείς για την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισημαίνει πως «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως σε κάθε νομό θα υπάρξει τουλάχιστον ένας νέος. Νέος δεν νοείται μόνο ηλικιακά. Άλλωστε, για μένα, κάποιος πρέπει να φέρει νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά να έχει και μια νέα νοοτροπία στον τρόπο ζωής του και τον τρόπο που πολιτεύεται και στο πώς βλέπει την ενασχόλησή του με την πολιτική. Γι’ αυτό νομίζω ότι θα υπάρχει ένα μείγμα: σε άλλους νομούς θα υπάρχουν πρόσωπα ενεργά και δραστήρια στην ΟΝΝΕΔ, σε άλλους νομούς άτομα που θα έχουν επιλεγεί από το μητρώο στελεχών. Γενικότερα, η αίσθηση της ανανέωσης θα είναι διάχυτη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ».
Για το αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ο κ. Δέρβος σημειώνει: «Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον πρόεδρο κι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο και τα αρμόδια όργανα».
Στην ερώτηση, τέλος, για ποιο λόγο πρέπει οι νέοι σήμερα ν’ ασχολούνται με την πολιτική, απαντά: «Όποιος δεν ασχολείται με την πολιτική, δεν μπορεί την επόμενη μέρα όχι να κρίνει, αλλά να έχει άποψη και γνώμη για το τι γίνεται. Μόνο από τη συμμετοχή μπορεί κάποιος να κερδίσει σε σχέση με την πολιτική. Οι νέοι πρέπει να είναι ενεργοί και δραστήριοι και να έχουν συμμετοχή στην πολιτική. Να έχουν άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, να την εκφέρουν με θάρρος και να μην ξεχνάνε ότι μόνο μέσα από τη συμμετοχή μπορείς ν’ αλλάξεις τα πράγματα. Η αποστροφή από την πολιτική και τα κοινά μόνο κακό μπορεί να φέρει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου