Δευτέρα, Δεκεμβρίου 10, 2018

Δείτε πόσο επίκαιρη παραμένει μετά από 70 χρόνια η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων VIDEO





Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, γιορτάζουμε εδώ και 70 χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια μέρα που γεννήθηκε λίγο μετά από ένα παγκόσμιο πόλεμο και που οραματίζεται έναν κόσμο με δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις.


Αυτό πριν 70 χρόνια. Κάποιος θα περίμενε ότι πλέον θα ήταν ένα ανθρώπινο πρόσταγμα μιας άλλης εποχής. Δυστυχώς παραμένει ακόμα πολύ επίκαιρο.

Το προσφυγικό, οι νέες Μακρόνησοι που γεννιούνται σε διάφορα κατά τα άλλα δημοκρατικά κράτη, οι Τοίχοι που σηκώνονται, μαθητές στα γόνατα γιατί διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν από ασιτία και πολλά ακόμα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα και που θα έπρεπε να είναι μόνο δυστοπικά κινηματογραφικά σενάρια.






Αλλά τι είναι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το παρακάτω βίντεο δείχνει απλά και συνοπτικά την πορεία αυτών μέχρι σήμερα, κλείνοντας με το αυτονόητο που δυστυχώς φαντάζει ακόμα πολύ μακριά μας.



Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε από την απόφαση 217 A (III) της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Το προσχέδιο γράφτηκε από τον Τζων Πήτερς Χάμφρεϋ (Καναδά), με τη βοήθεια της Ελέανορ Ρούσβελτ (ΗΠΑ), του Ρενέ Κασίν (Γαλλία), του Π. Σ. Τσάνγκ (Κίνα) και άλλων.

Αν και δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο, αποτέλεσε τη βάση για διάφορες συνθήκες όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Επιπλέον, αν και δεν υποχρεώνει νομικά, κάποια άρθρα ή ακόμα και το σύνολο έχουν αναγνωριστεί ως κομμάτι του διεθνούς εθιμικού δικαίου. Αυτή η αναγνώρισή του φαίνεται άλλωστε και σε κείμενα ακαδημαϊκών, νομικών αλλά και συνταγματικών δικαστηρίων.

Η Λίστα με τα δικαιώματα

Η διακήρυξη με απλά λόγια περιλαμβάνει σύντομα τα παρακάτω δικαιώματα:
1) Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι μεταξύ τους. Έχουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
2) Όλοι έχουν δικαιώματα αδιακρίτως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πεποιθήσεων, καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή τόπου διαμονής.
3) Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια.
4) Κανείς δε μπορεί να ζει υπό καθεστώς δουλείας.
5) Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλεται σε βασανιστήρια.
6) Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
7) Όλοι δικαιούνται ίση προστασία από το νόμο.
8) Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν αποτελεσματικά ένδικα σε αρμόδια δικαστήρια.
9) Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται αυθαίρετα.
10) Όλοι έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη και δημόσια δίκη από ανεξάρτητο δικαστήριο.
11) Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου σε δημόσια δίκη που παρέχει όλες τις απαραίτητες υπερασπιστικές εγγυήσεις.
12) Όλοι έχουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας στην κατοικία,την οικογένεια και την αλληλογραφία.
13) Όλοι έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, να εγκαταλείπουν ή να επιστρέφουν σε οποιαδήποτε χώρα.
14) Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα του ασύλου.
15) Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ιθαγένεια.
16) Όλοι έχουν το δικαίωμα στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λύση του γάμου.
17) Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
18) Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
19) Όλοι έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης και το δικαίωμα στην αναζήτηση, λήψη και διάδοση πληροφοριών.
20) Όλοι έχουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.
21) Όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
22) Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και στην εξασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του.
23) Όλοι έχουν το δικαίωμα στην εργασία, την ίση αμοιβή για ίση εργασία και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.
24) Όλοι έχουν το δικαίωμα σε λογικό ωράριο εργασίας και σε άδεια μετ’αποδοχών.
25) Όλοι έχουν το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους ίδιους και την οικογένεια τους που θα περιλαμβάνει την τροφή,τη στέγαση,το ρουχισμό,την ιατρική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.
26) Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.
27) Όλοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πνευματική ζωή και στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
28) Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια κοινωνική και διεθνή τάξη, στο πλαίσιο της οποίας τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της Διακήρυξης μπορούν να πραγματώνονται.
29) Κάθε άτομο έχει υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία και σε τρίτους.
30) Καμιά διάταξη της Διακήρυξης δεν παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ατόμων ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που αποβλέπουν στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Πολλοί που θα τα διαβάζετε τώρα, πιθανότατα να απογοητεύεστε γνωρίζοντας την πραγματικότητα και το γεγονός ότι όλα, αλλά δυστυχώς όλα, καταστρατηγούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ακόμα και δίπλα μας, ακόμα και με εμάς λιγότερο ή περισσότερο θύματα.






Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Για πληροφορίες που κόβουν την ανάσα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω αρχείο-ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το έτος 2017-2018, στην οποία καταγράφεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 159 χώρες και σε περιοχές σε όλον τον κόσμο για το έτος 2017.

Πολεμικές συγκρούσεις, μέτρα λιτότητας και φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας και ανισότητας. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο εντός και εκτός συνόρων, μακριά από τον άμεσο και ορατό κίνδυνο. Οι διακρίσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ενώ κυβερνήσεις όλων των πεποιθήσεων συνέχισαν να καταστέλλουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του ελευθερίας του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ.

Το Mobile Film Festival γιορτάζει τα 70 χρόνια

Το Mobile Film Festival σε συνεργασία με τους YouTube Creators for Change, UN Human Rights και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσκάλεσε δημιουργούς να αποτυπώσουν σε βιντεάκια ενός λεπτού περίπου θεματικές που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή τον εορτασμό για τα 70 χρόνια, που λαμβάνει μέρος στον Παρίσι αυτόν τον μήνα.

Οι κανόνες του διαγωνισμού ήταν μόνο: 1 Mobile, 1 Minute, 1 Film με hashtag #StandUp 4HumanRights. Παρακάτω θα δείτε πέντε ταινίες μικρού μήκους, που ήδη κυκλοφορούν και που με αφορμή την επέτειο, φωτογραφίζουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποι μας.

Η πρώτη με τίτλο “I just need love“, δείχνει το δράμα ενός τρανσέξουαλ, την άρνηση από το σπίτι, το μπούλινγκ/βία στους δρόμους και τελικά την απελπισία.






Η δεύτερη με τίτλο “Mira”, έχει μια πιο ποιητική διάθεση, δείχνοντας τον Miraculeux που χρησιμοποιεί το μικρόφωνό του για να «ξαναδείξει» το ταξίδι που έκανε ως εξόριστος. Το μήνυμα του δημιουργού είναι να κάνεις τα θαύματα να συμβούν και μην τα περιμένεις να γίνουν από μόνα τους.

.




Η τρίτη ταινία “Root” δείχνει το πορτραίτο ενός προσφυγόπουλου Rohingya που έγινε δεκτό σε ένα μπαγκλαντεσιανό σχολείο.


.




Η τέταρτη με τίτλο “Tina” μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία και το αδιέξοδο που αισθάνονται τα θύματα.


.



Ενώ τέλος, η πέμπτη “The Monologue“, διαχειρίζεται το θέμα της διάκρισης και του μίσους που θα μπορούσαν άραγε να ξεπεραστούν με τον διάλογο;


;




Δείτε περισσότερα βίντεο στο #standup4humanrights






Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/deite-poso-epikairi-paramenei-meta-apo-70-chronia-i-pagkosmia-diakiryxi-ton-anthropinon-dikaiomaton/#ixzz5ZI3tb2jp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου