Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2018

Τι κάνουν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα οι ανθρωποι που τα μισούν...




Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν μισώ ακριβώς τα Χριστούγεννα. Ναι μεν αυτά τα λαμπάκια που μας περικυκλώνουν, η ατελείωτη χαρά, οι χριστουγεννιάτικες μουσικές, τα σπίτια που μοιάζουν με το χωριό του Άγιου Βασίλη και αυτή η μόνιμη ερώτηση «τι...
θα κάνεις τα Χριστούγεννα;» δεν είναι και η καλύτερη μου, αλλά δεν θα έλεγα ότι τα μισώ. Περισσότερο μου περνάνε αδιάφορα, αντίθετα με την Πρωτοχρονιά που είναι η καλύτερή μου, γιατί υποσυνείδητα την έχω συνδέσει με μια καινούρια αρχή.

Αυτό που μισώ τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι αυτή η πίεση που είτε έρχεται από τον κοινωνικό μου περίγυρο είτε από τους τους συντρόφους που είχα ενίοτε να νιώσω ντε και καλά χαρά ή κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, να ετοιμαστώ, να φτιαχτώ και να κάνω κάτι ιδιαίτερο, ειδικά την παραμονή ή την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ εκ των πραγμάτων το μοναδικό πράγμα που απολαμβάνω εκείνες τις ημέρες είναι ότι μπορώ να κοιμηθώ όσο θέλω ή να πάω ένα ταξίδι σε ένα καθόλου γιορτινό προορισμό.

Παλιότερα δεν μπορούσα να το κάνω ούτε και αυτό, διότι είτε δούλευα είτε με ξυπνούσαν τα παιδάκια για τα κάλαντα. Πλέον, όταν το πρώτο δεν συμβαίνει, για το δεύτερο έχω βρει λύση: Αποσυνδέω το κουδούνι και το τηλέφωνο και δεν ακούω τίποτα. Μισανθρωπιά, ναι το ξέρω, αλλά αυτό που θέλω αυτές τις μέρες είναι να είμαι κάπως έτσι:



Και δεν νιώθω καμιά ενοχή γι' αυτό!

Υπάρχει αυτή η έρευνα και πολλές άλλες που λέει ότι το 30% των ανθρώπων παθαίνουν αυτή την εποχιακή κατάθλιψη των Χριστουγέννων, η οποία νωχελικά ξεκινάει με τους πρώτους στολισμούς των μαγαζιών ήδη από τον Οκτώβριο (έλεος και μ' αυτό) και κρατάει μέχρι να μαζευτούν και τα τελευταία λαμπάκια, τα οποία επίσης είναι στρεσογόνος παράγοντας χωρίς να το ξέρουμε. Ο λόγος που δημιουργείται αυτή η θλίψη, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, είναι πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν να τα περάσουν. Μέσα στην ίδια έρευνα όμως διαπιστώνεται πως το 69% των ανθρώπων συνειδητοποιεί εκείνες τις ημέρες πόσο κατά διαόλου πάνε τα οικονομικά του, μιας και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων που γίνεται, κάτι που επίσης τους προκαλεί θλίψη. Ο πυρήνας αυτής της κατάθλιψης βρίσκεται κυρίως στο ότι τα Χριστούγεννα είναι πλήρως συνδεδεμένα με τη ζεστασιά του οικογενειακού ιστού, μ’ αυτό το γεμάτο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και φυσικά με τα παιδικά βιώματα. Η εικόνα των Χριστουγέννων όπως έχουν καθιερωθεί, προκαλεί θλίψη σε κάποιους γιατί ακυρώνει τις προσδοκίες που τους έχουν δημιουργηθεί για τη συγκεκριμένη γιορτή. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είσαι μόνος, άφραγκος ή να κουβαλάς κάποια κακή ανάμνηση για να μη σου αρέσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Άννας Νίνη, ΕΔΩ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου