Από το 2020 αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
Μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισάγονται στα πανεπιστήμια όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους
«Κόκκινες» θα είναι εκείνες οι σχολές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και για να μπορέσει να εισαχθεί κάποιος σε αυτές θα πρέπει να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις
Για το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Όπως επισήμανε το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Από το 2020 χωρίς εξετάσεις παρά μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισάγονται στα πανεπιστήμια όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους.
«Πράσινες» θα είναι οι σχολές οι οποίες έχουν τη λιγότερη ζήτηση, ενώ «κόκκινες» θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και για να μπορέσει να εισαχθεί κάποιος σε αυτές θα πρέπει να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.
Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι είναι πολύ πιθανό ο χαρακτηρισμός των σχολών να αλλάζει καθώς η κατάταξή τους σε πράσινες και κόκκινες δεν θα είναι μόνιμη και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει το… χρώμα μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Όσον αφορά στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών – σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός – «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.
Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών θα ενημερώσει ο Γαβρόγλου για το σύστημα των διορισμών
Τις λεπτομέρειες για το σύστημα των διορισμών αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στη συνάντηση που θα έχει με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 στη Βουλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο, για τη διαδικασία διορισμών, αυτή θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, το οποίο θα είναι ενιαίο, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών όπου χρειάζεται.
Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:
α) Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προϋπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία.
β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα και
γ) τα κοινωνικά κριτήρια
Υπενθυμίζεται ότι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 13:00.
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/kleidose-to-neo-systima-eisagogis-sta-panepistimia-poioi-tha-dinoyn-panelladikes-kai-poioi-ochi/#ixzz5aA90USjG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου