Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2019

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό...
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως ενημέρωσε χθες τους...

εκπροσώπους των δανειστών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η όποια αύξηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα λελογισμένη, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις προειδοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών, όταν είχε ζητήσει να διαφυλαχτούν η ανταγωνιστικότητα και η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν οικονομικά και νομικά επιχειρήματα για την επίδραση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι δύο: το πρώτο προβλέπει «ταβάνι» για την αύξηση το 8% (+49 ευρώ), ενώ με το δεύτερο προβλέπει αύξηση 10% (+59 ευρώ).

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση, αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510 ευρώ) για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου