Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση




Κορυφώνεται η διαδικασία με την ψηφοφορία στις 11:00
Θα αναδειχθούν οι διατάξεις αλλά και η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσουν, για τη φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση
Σε ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο με όλες τις προτάσεις θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τις αναθεωρητέες διατάξεις
«Μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη

Κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη η διαδικασία που ξεκίνησε την Τρίτη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς στις 11:00 αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθούν οι διατάξεις αλλά και η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσουν, για τη φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τα πολιτικά κόμματα αναζητούν την ελάχιστη συναίνεση, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διεργασίες για τις αλλαγές στο ανώτατο νομοθετικό κείμενο της χώρας.

Σε ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο με όλες τις προτάσεις θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Όπως προέκυψε από τη διαδικασία, το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές, θα είναι ενιαίο.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς τη δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

«Μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη

Από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή ξεχώρισε η μετωπική σύγκρουση το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ με υπαινιγμούς για υπόγεια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ στη «μοιρασιά» θέσεων, ακόμα και αυτής του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο προς τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και προς το ΚΙΝΑΛ:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στην πρόκληση του πρωθυπουργού για το εάν προτίθεται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο και επικεντρώθηκε στα άρθρα τα 16 και 24, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας». «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/antistrofi-metrisi-gia-tin-krisimi-psifoforia-sti-voyli-gia-ti-syntagmatiki-anatheorisi/#ixzz5fUL7OWwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου