Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί με ανιστόρητους ισχυρισμούς περί «Μακεδόνα» Κεμάλ Αττατούρκ - Χαρακτηρίζει «προδοτική» τη συμφωνία των Πρεσπών, πλέκει το εγκώμιο της... Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ετοιμάζεται να μεταναστεύσει στην Τουρκία
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, για τον «Μακεδόνα» Κεμάλ Ατατούρκ ενόχλησαν, αλλά δεν ξάφνιασαν κανέναν. Ο «αρχαιομακεδόνας» Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι γνωστός τουρκόφιλος.
Του Στέφανου Μυτιληναίου
stmytil@gmail.com
Επανειλημμένα έχει αναφερθεί με θαυμασμό και νοσταλγία στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή της τουρκοκρατίας, όταν «οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά μεταξύ τους». Ενώ, όπως έχει γραφτεί σε σκοπιανά Μέσα, μετά τον Μάιο, όταν δεν θα είναι πια Πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει σχέδιο να μετεγκατασταθεί στην Τουρκία.
«Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν Μακεδόνας. Γιατί την εποχή που γεννήθηκε η Θεσσαλονίκη ήταν μακεδονικό έδαφος», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια συνάντησής του στα Σκόπια με Τούρκους επιχειρηματίες. «Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα τουρκικές εταιρείες έρχονται στη “Μακεδονία”. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά», συνέχισε ο Ιβάνοφ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «μεγάλη χώρα με μεγάλη οικονομία» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθά». Οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία ξεπερνούν το 1,2 δισ. δολάρια (1,06 δισ. ευρώ).
Ο σημερινός Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι εκείνος που είχε κανονίσει να δημιουργηθεί τουρκική βάση κοντά στα νότια σύνορα της χώρας του, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη. Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρεί «προδοτική»,ούτε τη μετονομασία της χώρας του, ωστόσο οι μέρες του ως ανώτατου άρχοντα τελειώνουν. Στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και στις 5 Μαΐου ο δεύτερος.
Δεν θα είναι υποψήφιος
Ο Ιβανόφ αντιμετωπίζει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για την άρνησή του να υπογράψει τον νόμο για την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, καθώς και την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η σκοπιανή εφημερίδα «Sloboden Pechat» έγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο Ιβάνοφ θα βρει «άσυλο» στην Τουρκία. «Μετά τη ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας τον Απρίλιο, σκοπεύει να συνεχίσει την πανεπιστημιακή του καριέρα και να μετακομίσει στην Τουρκία, όπου θα αναλάβει ένα νέο τμήμα που θα ανοίξει στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας».
Στο ίδιο δημοσίευμα τονιζόταν ότι στον Ιβάνοφ έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή από δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας, ενώ πολλαπλές φορές έχει προσκληθεί σε τουρκικά πανεπιστήμια ως ομιλητής. Πέραν αυτού, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει «ιδιωτικής φύσεως διασυνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη», όπου σπουδάζει ο γιος του. Γνώστες των πραγμάτων, τους οποίους επικαλούνταν η εφημερίδα, εκτιμούν ότι πιθανότατα ο Πρόεδρος Ιβάνοφ έχει επίγνωση ότι «έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του» δεν θα μπορεί εύκολα να επιστρέψει στη Νομική Σχολή των Σκοπίων, όπου δίδασκε μέχρι την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και γι’ αυτό για τον ίδιο και την οικογένειά του είναι καλύτερα να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 89 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου