Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019

Γιατί βιάζεται η Ν.Δ.;...



Για ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με καθαρά μικροκομματική σκοπιμότητα ένα ζήτημα που η...
αναζήτηση λύσης του χρονίζει: την ψήφο των αποδήμων. Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και αναγγέλλει ότι θα το καταψηφίσει και θα επαναφέρει τη δική της πρόταση.

Αυτή η παρέμβαση της Ν.Δ. εκδηλώνεται πριν ακόμα καταλήξει στην πρότασή της η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υιοθετήσει δημοσιεύματα από «διαρροές» της μειοψηφίας της επιτροπής, χωρίς να περιμένει την κατάληξη. Γιατί αυτή η βιασύνη;

Τι ακριβώς προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του; Οπως αποδεικνύεται από την κατά καιρούς κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων, η Ν.Δ. θεωρεί ότι οι απόδημοι Ελληνες είναι μια μεγάλη συντηρητική δεξαμενή ψήφων από την οποία μπορεί να αντλήσει τη δύναμη που της λείπει στο εσωτερικό.

Πρόκειται για παλιό σχέδιο, όπως ομολογεί στο βιβλίο του ο ημιεπίσημος βιογράφος του Κώστα Καραμανλή, όπου αποκαλύπτει πώς ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. και πρωθυπουργός «αποπειράθηκε να αλλάξει τους βασικούς συσχετισμούς της Μεταπολίτευσης υπέρ της Κεντροδεξιάς με την ψήφο των αποδήμων» (Μανώλης Κοττάκης, «Καραμανλής off the record», εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2011, σ. 472).

Δεν την έπιασε, λοιπόν, ξαφνικά ο πόνος τη Δεξιά για τους εκτός επικρατείας Ελληνες. Ο σκοπός της είναι καθαρά εκλογικός και η προσδοκία της περιορίζεται στην «αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων». Οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι πολύ προοδευτικοί για τις αντοχές της.

Φυσικά, το ζήτημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα απλώς το επιτρέπει, δεν το επιβάλλει. Είναι μάλιστα επείγον για τους συμπολίτες μας που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν την περίοδο της κρίσης και έχουν σαφή πρόθεση να επαναπατριστούν. Δεν ανήκουν, βέβαια, στην ίδια κατηγορία οι «ομογενείς» τρίτης γενιάς, που διατηρούν νεφελώδη ιδέα για την πατρίδα τους.

Η λύση που θα δοθεί πρέπει να ζυγίζει όλα τα δεδομένα και να αποκαθιστά τα δικαιώματα των «εκτός», χωρίς να υπονομεύει τα δικαιώματα των «εντός». Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα καθοριστεί ποιοι είναι εκείνοι που δικαιούνται ψήφο όσο και πώς θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου