Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019

Βυζαντινά παζάρια την «Τρίτη Κυριακή»...



Tα νέα εσωκομματικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα γύρω από τη Νέα Δημοκρατία είναι ενδεικτικά των αντιλήψεων που έχουν επιβιώσει στο πολιτικό σύστημα και μαρτυρούν τη...
σύγκρουση με επίδικο την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, μετά τον «Κλεισθένη».

Στο Δήμο της Αθήνας, αν και φαινόταν ότι στη «δεξιά πολυκατοικία» είχαν εξαλειφθεί οι «ανταρσίες», τελικά στο προσκήνιο εμφανίζεται η πληροφορία για νέες υποψηφιότητες όπως για τον Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος θα διεκδικήσει το Δήμο κόντρα στον εκλεκτό της ηγεσίας και της οικογένειας, Κώστα Μπακογιάννη. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ο πρώην Υπουργός διεκδικεί κάποια αντιπαροχή, όπως συνέβη με τον Γιώργο Πατούλη που αποχώρησε από την κούρσα παίρνοντας το χρίσμα για την Περιφέρεια. Θα μπορούσε επίσης κάποιος να μιλήσει για επάνοδο στην πολιτική, όπως φιλοδοξούν όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά αυτό παραμένει προς ώρας, μια εικασία για τον διεγραμμένο από το 2010 Βουλγαράκη.

Γενικότερα όμως αυτό που προκύπτει από τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι σε όλη την Ελλάδα, σε Δήμους και Περιφέρειες, ενώ οι περισσότεροι χώροι εμφανίζονται σχετικά συμπαγείς, στον Δεξιό χώρο προκύπτουν μια σειρά από «αντάρτες». Αν και η απλή αναλογική εκφράζει μια αντίληψη προοδευτική, φαίνεται ότι ο συντηρητικός χώρος τη μεταχειρίζεται μέσα από τη δική του μηχανιστική αντίληψη.

Μια σειρά από συνδυασμοί – ενδεχομένως και από παραταξιακή στρατηγική- διεκδικούν την ψήφο στην πρώτη Κυριακή και μελετούν ήδη τις ομαδοποιήσεις στη Δεύτερη Κυριακή. Το πρωτόγνωρο όμως είναι ότι θα υπάρξει πλέον και «Τρίτη Κυριακή», χαρακτηρισμός που περιγράφει τη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει ακόμη και μετά το τέλος των εκλογών προκειμένου οι δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν μια – απλή έστω - πλειοψηφία. Νομοτελειακά, μετά την εφαρμογή του Κλεισθένη, η σύνθεση και η συνεργασία στη λήψη αποφάσεων θα γίνουν αναγκαστικές, πλην όμως ακόμη δεν βρίσκονται στην κουλτούρα κάποιων πολιτικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση με την παραγοντική αντίληψη του παρελθόντος.

Η εργαλειοποίηση της απλής αναλογικής και ο στρατηγικός κατακερματισμός των παρατάξεων σε Δήμους και Περιφέρειες είναι πιθανό να μην οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες αλλά σε… βυζαντινά παζάρια...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου