Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Θύελλα για την δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί «έντιμου συμβιβασμού» με την Τουρκία
Φωτιές άναψε ο βουλευτής Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, με πρότυπο της συμφωνία των Πρεσπών.

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη περί «έντιμου συμβιβασμού» Ελλάδας και Τουρκίας, «όπως έγινε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε ενώπιον Τούρκων βουλευτών, ένας εκ των οποίων μάλιστα από το βήμα της ελληνικής Βουλής είχε απειλήσει ευθέως την Κύπρο, λέγοντας: «Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν (το μοίρασμα των κοιτασμάτων) η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες».
Κουμουτσάκος: Πού το πάει στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα;

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις δηλώσεις Καραγιαννίδη για τα ελληνοτουρκικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.


Σήμερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Λοβέρδος: Μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου:

«Τα πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, δεν έχουν προηγούμενο. Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου