Τρίτη, Απριλίου 16, 2019

«Θα εξισώσουμε τα επιτόκια για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο»





Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η ελάφρυνση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «tomanifesto.gr» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «άμεση προτεραιότητα μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτή την εβδομάδα το “κούρεμα” του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας προκλητικά ότι η συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διορθώσει αμέσως αυτήν την αδικία, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου υπερημερίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο ώστε αυτό να διαμορφωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου επιτοκίου το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο. Θα αποκαταστήσουμε την ίση μεταχείριση ιδιωτών και Δημοσίου για να πάμε, όλοι μαζί, επιτέλους την Ελλάδα μπροστά».

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς η παραπάνω δήλωση έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες μήνα με τον μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76% και οι τόκοι αρχίζουν να «τρέχουν» από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Οι ίδιες πηγές «σταυρώνουν» τη κυβέρνηση λέγοντας ότι έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόταν η οικονομία.

«Η κυβέρνηση ωστόσο αντί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έφερε στη Βουλή διάταξη η οποία μειώνει το επιτόκιο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Το περιόρισε μάλιστα στο μισό, από το 6% στο 3% ετησίως. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η οικονομία», υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου