Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

«Με προβληματίζει η ενίσχυση της Τουρκίας με S-400», τόνισε ο Αποστολάκης (video)





Την ανησυχία του αλλά και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Άγκυρα θα εξοπλιστεί με S-400 εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Παραδέχτηκε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κινήσεις προκειμένου να «απαντήσει» στην Τουρκία
«Θα πρέπει με τη σειρά μας να αναβαθμίσουμε τα δικά μας συστήματα»
«Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε»»

Την ανησυχία του αλλά και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Άγκυρα θα εξοπλιστεί με S-400 εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο Open Mind, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλλη Στάη.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολάκης, η ενίσχυση της Τουρκίας θεωρείται δεδομένη, εξηγώντας ότι οι S-400 δημιουργούν πλεονέκτημα στον εναέριο χώρο. «Σαν υπουργός Εθνικής Άμυνας μια τέτοια κίνηση δεν μου αρέσει, με προβληματίζει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και παραδέχτηκε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κινήσεις προκειμένου να «απαντήσει» στην Τουρκία και να ανακτήσει τον έλεγχο. «Θα πρέπει με τη σειρά μας να αναβαθμίσουμε τα δικά μας συστήματα», είπε χαρακτηριστικά, αλλά όταν η Έλλη Στάη του έθεσε το ζήτημα του κόστους, ο κ. Αποστολάκηςπαραδέχτηκε πως «δεν υπάρχουν χρήματα για μία τέτοια κίνηση».

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί. Άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα, πρόσθεσε. Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.

«Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε», τόνισε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τον τούρκο ομόλογό του με τον οποίο όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς και γνωστοποίησε ότι διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι. Και συμπλήρωσε εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου, χωρίς να αποκλείεται τίποτε αλλά μιλούμε για πιθανότητες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα που προσπαθεί για τη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη και διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής «Είναι η εναλλακτική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η αναβάθμιση δε των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία και τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στις υφιστάμενες βάσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας αρνητικά για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και δηλώνοντας ότι καμία χώρα δεν συμμαχεί εάν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της – η στήριξη είναι άλλο θέμα όπως είπε – σχολίασε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα, δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές, εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της χώρας μας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Παρατήρησε δε ότι το εθνοτικό και το γλωσσικό ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα.

Περαιτέρω σχολίασε ότι δόθηκε η ευκαιρία να καθίσουν σε ένα τραπέζι για την εν λόγω συμφωνία, αλλά κάποιοι δεν θέλησαν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αποστολάκηςεπανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητάς του και το ίδιο θα πράξει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Στην ίδια συνέντευξη του ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Όσον αφορά στο σχόλιο του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τον ίδιο σχετικά με την υπουργοποίησή του καίτοι εν ενεργεία αξιωματικός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι δεν απάντησε συνειδητά. «Τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν βοηθάνε. Ήταν ατόπημα», ανέφερε σχετικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «εάν κάποιος σε προσβάλλει δεν το ξεχνάς εύκολα. Ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνά ποτέ».

Επίσης δήλωσε ότι «ξέρω τις δυνατότητες μου. Αναλαμβάνω αυτό που μπορώ να κάνω και δεν ξεκινώ με την πιθανότητα της αποτυχίας».

Όσον αφορά στην υπουργοποίησή του, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι η πολιτική προέκυψε. «Χρειάσθηκε να κάνω κάποια ανάλυση. Οδηγήθηκε δε στην απόφαση καθώς όπως είπε οι καιροί είναι κρίσιμοι. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους ή πειραματισμών και χρειάζεται μια ψύχραιμη αντιμετώπιση», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν δύσκολες στιγμές στη θητεία του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε ότι «ένας στρατιωτικός μαθαίνει από μικρός να παίρνει αποφάσεις να έχει αίσθηση των ευθυνών του. Οι αποφάσεις του πρέπει να είναι γρήγορες, ζυγιασμένες και δεν πρέπει να κάνει λάθος, επισήμανε εκ νέου». Για τον ίδιο είπε ότι υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές.

Όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό της οικογένειάς του περιορίσθηκε να πει ότι πολύ γρήγορα μαζευόμαστε 100 άτομα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι γεννήθηκε μέσα στη θάλασσα και ήξερε από πολύ νωρίς πως ό,τι και να έκανε θα είχε σχέση με αυτή. Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να αποτύγχανε να γίνει αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης γνωστοποίησε ότι η σύζυγός του έχει σχολή καταδύσεων στην Κρήτη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πέσει ξανά με αλεξίπτωτο. Η συμμετοχή του σε τέτοιες ασκήσεις ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είχε σκοπό, όπως είπε, να δείξει στους μικρούς ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία αρκεί να το κάνουν σωστά και ότι δεν είμαστε στα γραφεία αλλά τους παρακολουθούμε.

Τέλος, για το γεγονός ότι οι δύο γιοι του δεν ακολούθησαν την σταδιοδρομία του πατέρα τους ο κ. Αποστολάκης είπε ότι δεν τους είπε τι να κάνουν αλλά τους προέτρεψε να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν να κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου