Τετάρτη, Μαΐου 08, 2019

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις 120 δόσεις – Πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία





Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τις 120 δόσεις
Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο
Αντιρρήσεις εξέφρασε η αντιπολίτευση
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», όπως είναι και ο πλήρης τίτλος του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις μπήκε στις αρμόδιες επιτροπές την Τετάρτη 8 Μαΐου με την διαδικασία του επείγοντος.

Στην πρόταση αυτή όλα τα υπόλοιπα κόμματα έφεραν ενστάσεις, όμως η κυβερνητική πλειοψηφία υπερίσχυσε. Το μεσημέρι της Τετάρτης έχει οριστεί δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο την ακρόαση φορέων.

Εκεί θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες συζήτησης και επεξεργασίας του προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα, και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Μαΐου από την ολομέλεια.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη διαδικασία του επείγοντος σημειώνοντας, δια του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου,ότι το επείγον δικαιολογείται από μια σειρά θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα όπως για παράδειγμα, η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών για τον επιζώντα σύζυγο στις συντάξεις χηρείας.

«Η ΝΔ παρέδωσε κοινωνικά ερείπια» τονίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στις αρμόδιες επιτροπές για το νομοσχέδιο. Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε πως με αυτό «το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση οφειλών διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται η αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια για να απαξιώσει τη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση «έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, θεσμικά και πολιτικά, αυτό που πρέπει, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «σήμερα που το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι πλέον βιώσιμο, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

Κατηγόρησε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο αν και παρέδωσε 1,1 δισ. ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και 400.000 αδιεκπεραίωτες συντάξεις, αλλά σήμερα η χώρα έχει έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό».

Ο κ. Βαρδάκης, αναφερόμενος στην παρέμβαση για τις συντάξεις χηρείας, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση και καθήκον να άρει μια μεγάλη αδικία και γι΄αυτό επιφέρει ευνοϊκές μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θανάτου.

Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε τις διατάξεις για το επίδομα στέγασης, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, και επισήμανε και τις ρυθμίσεις για τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ που προβλέπεται ότι είναι ποσά αφορολόγητα και δεν κατάσχονται.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός. «Η ΝΔ παρέδωσε κοινωνικά ερείπια. Είπε στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν για 280 ευρώ θεσπίζοντας τον αισχρό υποκατώτατο που αυτή η κυβέρνηση κατάργησε και έχει το θράσος να μιλάει. Θέσπισε τα 2ωρα, τα 3ωρα, την εκ περιτροπής απασχόληση και έχει το θράσος να μιλάει. Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει επικίνδυνη για το σύνολο των πολιτών», είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων που πρότεινε τα τελευταία χρόνια».

«Φέρνετε τις ρυθμίσεις οφειλών για μικροκομματικές σκοπιμότητες» δήλωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε από την αρχή πως θα ψηφίσει ο ίδιος και το κόμμα του το σχετικό νομοσχέδιο, επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πως ακόμα και αυτό δεν θα αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Ούτε τα ψέματα, ούτε οι θεατρινισμοί μπορούν να σώσουν την κυβερνητική πλειοψηφία από την πολιτική συντριβή που έρχεται σε λίγες ημέρες», ανέφερε.

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξαφάνισε, από την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές εισφορές, τη μεσαία τάξη και ότι όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε, χθες, ο πρωθυπουργός, «προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν να επιστρέψουν στο 2014».

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «επίδομα ευρωεκλογών στην προσπάθεια εξαγοράς της συνείδησης των ψηφοφόρων» τη 13η σύνταξη και εκτίμησε ότι δεν πείθει κανέναν. Αναφέρθηκε επίσης και στους μισθούς για να καταγγείλει ότι ενώ το 2014 οι μισθοί είχαν αυξηθεί στην Ελλάδα 1,9% αλλά το 2017 «επί φιλεύσπλαχνου ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν αρνητικοί πρωταθλητές, σε επίπεδο Ευρώπης με μείωση μισθών ύψους 3,5%».

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η ΝΔ καταθέτει σήμερα την τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου, διότι οι απώλειες για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους θα είναι τεράστιες. «Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τις καλές σχέσεις, καταθέτω με την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και όλων των βουλευτών, την τροπολογία για την κατάργηση του επαίσχυντου, του βάρβαρου, του σκληρού αφορολόγητου», είπε.

Πώς θα λειτουργεί η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία σε έως 120 δόσεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ρύθμιση «ανάσα» για περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίαςπροβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε αυτό καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η κλίμακα με βάση την οποία θα προσδιορίζεται το ετήσιο ποσό δόσης και ο συνολικός αριθμός των δόσεων για κάθε οφειλέτη ανάλογα με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά του εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Οφειλέτες με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ εντάσσονται απευθείας στη ρύθμιση και μοναδικό κριτήριο που καθορίζει τον αριθμό των δόσεων είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση των 30 ευρώ. Επίσης για οφειλές ως 3.000 ευρώ από οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ η ρύθμιση είναι άτοκη ενώ για μεγαλύτερες οφειλές προβλέπεται ετήσιο επιτόκιο 5%

Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση παγώνουν τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις πλειστηριασμοί) ενώ η ρύθμιση θα χάνεται με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου