Δευτέρα, Μαΐου 20, 2019

Κορυφώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων





Από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία .

Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.

Αυτή την στγμή είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση τιμής και μνήμης «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» που διοργανώνει στο Ηρώδειο η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Έλενα Κελεσίδου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Χάικ Γιαζιτζιάν, η Σαρίνα Κρος η Πέλα Νικολαίδη και ο Χεήστος Καλιοντσίδης. Μαζί τους χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».
Με πορεία προς το τουρκικό προξενείο, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με πορεία τους προς το τουρκικό προξενείο, της οποίας ηγούνταν μαυροφορεμένες γυναίκες κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια τους, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πριν από 100 χρόνια σήμερα.

Η πορεία προς το τουρκικό προξενείο ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ και αφού ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου προηγουμένως έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου που βρίσκεται εκεί.

Τονίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, και φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων «πλημμύρισαν» την πλατεία Αγίας Σοφίας από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και για να απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της γενοκτονίας, κατά της βαρβαρότητας» τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης, υπογραμμίζοντας πως “η άρνηση του θύτη εξακολουθεί 100 χρόνια μετά και υφίσταται».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εδώ και εξακολουθεί 100 χρόνια και υφίσταται και είπε:“Όλα αυτά τα χρόνια ο οργανωμένος ποντιακός χώρος αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να ηγηθεί στον αγώνα της αναγνώρισης. Μόνο τότε θα νιώσουμε ότι έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας. Πότε ξανά". Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισήμανε ότι”είναι πρωτοφανής η μεταστροφή φέτος, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των πολιτικών, αναφορικά με την πληθώρα δηλώσεών για την τιμή της μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε από το βήμα της εκδήλωσης: «100 χρόνια πέρασαν και μέχρι πριν έρθω εδώ περίμενα να δω πώς θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος. Αλήθεια οι Πόντιοι ήταν εισβολείς;” διερωτήθηκε αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια συγκινητική ομιλία η κ. Πατουλίδου επανέλαβε δύο φορές την ίδια φράση: «Μια συγγνώμη ζητήσαμε».

Στην εκδήλωση λόγο απηύθυνε και ο Γιάννης Βασίλης Γιαλελής, Τούρκος ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής. Ο ίδιος δήλωσε “υπερήφανος για τους προγόνους μου (μεταξύ των οποίων και ο γνωστός πολεμιστής Γοτζά Ανάστας). Ο πόνος είναι τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία 2800 χρόνια".

Αφού κατέθεσε την προσωπική του ιστορία και της οικογένειας του που όπως είπε "χάθηκε" με φρικτό τρόπο, είπε:"αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά. Το έγκλημα μας ήταν ότι γεννηθήκαμε στον Πόντο, ότι είμαστε Έλληνες. Αυτή ήταν η αιτία της Γενοκτονίας. Για εμάς η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους".

Τονίζεται ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ακτιβιστή, σημειώθηκε μικρή ένταση, όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, φωνάζοντας προς τον ομιλητή επειδή μιλούσε τουρκικά. Αμέσως παρενέβησαν άτομα της Ποντιακής περιφρούρησης, τα οποία επιχείρησαν να απομακρύνουν τα δύο άτομα. Στο σημείο για λίγα λεπτά σημειώθηκαν σπρωξίματα και ύβρεις ενώ στο τέλος, το πλήθος κατάφερε να τους απομακρύνει.

Στη διάρκειας της εκδήλωσης το μουσικό τμήμα της ΠΟΕ ερμήνευσε ποντιακά τραγούδια και μοιρολόγια, ενώ το χορευτικό τμήμα χόρεψε τον Πυρρίχιο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: "100 χρόνια και ακόμα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια και ακόμα να υπάρξει συγγνώμη από την Τουρκία. Κάνουμε και εμείς λάθη. Μόλις το 1994 η ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Γιατί βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πως διαχειριζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Η ποντιακή Γενοκτονία και η αλήθεια της είναι αδιαπραγμάτευτη όπως είναι και η ιστορία των Ελλήνων, η Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δε θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει".

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν βουλευτές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου