Δευτέρα, Μαΐου 20, 2019

Πάρτε… σειρά! Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία




Η πιο μεγάλη ώρα για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζει. Την Τετάρτη (22.05.2019) ανοίγει, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών σε έως και 120 δόσεις. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση στην εφορία.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 1.300.000 ασφαλισμένους, που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις. Κι αν η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη ρύθμιση στα ταμεία ανοίγει την Τετάρτη, σήμερα αναμένεται να ανοίξει εκείνη της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε διευκρινίσεις προς τους οφειλέτες.

Το νέο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Αυτό θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο «νόμος Κατρούγκαλου».


Ο ασφαλισμένος θα οφείλει περίπου 160 ευρώ τον μήνα, όσο είναι η ελάχιστη εισφορά που ορίζει ο νόμος. Δεύτερο βήμα, θα υπάρχει «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85%.

Με τα δυο αυτά βήματα, θα προκύπτει μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, που θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2018.


Στη ρύθμιση εντάσσονται επίσης οι εργοδοτικές οφειλές (οι οφειλές των επιχειρήσεων από την απασχόληση των μισθωτών τους). Προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% στην περίπτωση εφ’ άπαξ εξόφλησης και 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων στην εξόφληση σε δόσεις. Και πάλι ελάχιστο ποσό δόσης ορίζονται τα 50 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει έως τις 120.

Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, και πάλι σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά και σε περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους ασφαλισμένους», οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, (67 χρονών με συγκεκριμένα έτη ασφάλισης) δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη, και μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Ειδικά πάλι για τους αγρότες, το όριο της οφειλής αλλάζει προς το ευνοϊκότερο: η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ για να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Αυτό αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι.


Με βάση τον νόμο, στην πάγια ρύθμιση που θα ισχύει για τους συνταξιούχους μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξάνονται οι δόσεις (από 40 σε 60) σε όσους συνταξιοδοτούνται και η οφειλή τους παρακρατείται. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές (έως 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ) η αποπληρωμή των οφειλών θα γίνεται σε 60 δόσεις από 40 που προβλεπόταν έως σήμερα. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλλει ο συνταξιούχος ορίζεται στα 50 ευρώ.

Τέλος, δίνεται το δικαίωμα μετάπτωσης στις 120 δόσεις, χωρίς αίτηση, στους συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών με παρακράτηση των δόσεων από τη σύνταξη. Η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης- παρακράτησης τα 50 ευρώ.
Η ρύθμιση χρεών στους δήμους

Τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, σε έως και 100 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Αφορά στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, αλλά και προς τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τέλη, φόρους, εισφορές και τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους προς τους οφειλέτες στο προηγούμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου