Κοινό αίτημα εγγραφής της ράτσας αλόγων Lipizzan (Λιπιτσάνερ), στον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς της UNESCO, θα υποβάλλουν η Σλοβενία και η Αυστρία, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Μίρο Τσεράρ με την Αυστριακή ομόλογό του, Κάριν Κνάισλ.
Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση για να χαρακτηριστεί η παραδοσιακή αναπαραγωγή αλόγων Lipizzan ως άυλη κληρονομιά της UNESCO υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας και προστίθεται ότι, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει επίσης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Το αίτημα εγγραφής θα υποβληθεί μέχρι το Μάρτιο του 2020, έτσι ώστε η καταχώριση να γίνει το 2021. Η υποψηφιότητα θα επικεντρωθεί στις παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής και κατάρτισης που χρησιμοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν, αλλά θα αντικατοπτρίζει επίσης την ποικιλομορφία των αλόγων.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της μεταφοράς τεχνογνωσίας, πρακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στις επόμενες γενιές.
Η εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι δίνει τέλος στη «διαμάχη» μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το πού ανήκουν τα γενεαλογικά αρχεία των αλόγων Lipizzan. Η Αυστρία υποστηρίζει ότι στο ιπποφορβείο Πίμπερ, κοντά στο Γκρατς, φυλάσσονται πρωτότυπα έγγραφα με στοιχεία για την εκτροφή και αναπαραγωγή της παγκοσμίως γνωστής ράτσας.
Από την άλλη πλευρά, η Σλοβενία τονίζει ότι το δικαίωμα για το γενεαλογικό βιβλίο για την εκτροφή των αλόγων το έχει αυτή, καθώς στην περιοχή της Λίπιτσα, το 1580 ιδρύθηκε το ιπποφορβείο Λίπιτσα (Lipica) από το οποίο πήραν το όνομά τους, τα Λιπιτσάνερ.
Το 2013 έξι ευρωπαϊκές φάρμες που εκτρέφουν άλογα Lipizzan άρχισαν να διαπραγματεύονται για να υποβάλλουν μια κοινή υποψηφιότητα εγγραφής των αλόγων στον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς της UNESCO.
Το 2015 η Αυστρία υπέβαλε αίτημα για να συμπεριληφθεί η ισπανική σχολή ιππασίας στη Βιέννη ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με την αξίωση ότι η αρχική φάρμα εκτροφής γι’ αυτή τη ράτσα αλόγων βρίσκεται στην Αυστρία. Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, η Αυστρία παραιτήθηκε από την αξίωσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου