Κυριακή, Ιουνίου 23, 2019

«Είναι τα συμφέροντα, ηλίθιε»...



Περί ελληνο-τουρκικών...

«Είναι τα συμφέροντα, ηλίθιε;» σε μια παράφραση μιας προεκλογικής ατάκας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον: «It's economy stupid» («Είναι η οικονομία ηλίθιε»).

Πολύ καλά τα μηνύματα αλληλεγγύης από Ευρωπαίους και Αμερικανούς και οι απειλές για μέτρα αλλά την αλήθεια την είπε ο...
Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης ότι σε μια σύγκρουση με την Τουρκία, «θα είμαστε μόνοι μας».

Όσοι δεν το πιστεύουν, μάλλον, δεν θα διδάχθηκαν από την ιστορία αυτού του τόπου με τις χαμένες πατρίδες, από την Μικρασιατική καταστροφή, τις εκδιώξεις, δολοφονίες και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων αλλά και τι έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και πως και με τι κριτήρια χωρίστηκε ο κόσμος για να φτάσουμε στο σήμερα με την Παγκοσμιοποίηση και τους υβριδικούς πολέμους.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν μόνο συμφέροντα και οι σημερινοί φίλοι μπορεί να γίνουν αύριο εχθροί και το αντίστροφο.

Τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και στα ελληνο-τουρκικά εκτός από περιφερειακά θέματα ασφάλειας και οικονομικά-ενεργειακά συμφέροντα είναι και παγκόσμια με ισχυρούς ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων.

Το θέμα των υδρογονανθράκων, σε Ελλάδα και Κύπρο θα μπορούσε να είναι εργαλείο επίλυσης των διαφορών και μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Γιατί, απλά, υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του ζητήματος των κοιτασμάτων και του Κυπριακού. Εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η Τουρκία χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους θα προκαλεί και θα δημιουργεί εντάσεις άλλωστε το ίδιο έκανε και με την εισβολή και συνέχισε με την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, το συντομότερο δυνατό.

Πάμε τώρα στη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από τα αντίπαλα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες δημιουργούν τεράστια απειλή και βάζουν σε κίνδυνο πολέμου τους λαούς της περιοχής.

Ο ακήρυχτος πόλεμος είναι για την επικράτηση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ΕΔΩ...

Η φωτό από "Το Κονκλάβιο" (Αριστοτελία Πελώνη, "Καθημερινή")

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου