Δευτέρα, Ιουνίου 03, 2019

Το στοίχημα της Φώφης – Το σκεπτικό αλλά και το ρίσκο της ρήξης με τον Βενιζέλο ενόψει των εκλογών





Ξεκάθαρη η επιλογή Γεννηματά για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ
Σε αυστηρό τόνο οι πρώτες δηλώσεις της σχετικά με τη δυσαρέσκεια στελεχών
Εν αναμονή των εκλογών της 7ης Ιουλίου για να φανεί αν θα της «βγει» το ρίσκο

Μία καθαρή, αν και αβέβαιη ως προς τα μακροπρόθεσμα επακόλουθά της, επιλογή φαίνεται ότι έκανε η Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, επιλογή που εκφράστηκε μέσα από μία ρήξη με πάταγο, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό πόλο μέσα στο κόμμα, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ιδίως δε αν η κίνηση ιδωθεί στο ευρύτερο πλαίσιό της, που δεν είναι άλλο από αυτό των εκλογών της 7ης Ιουλίου οι οποίες θα καθορίσουν και το πώς θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ, μετά από μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης και εσωστρέφειας, απότοκο της έλλειψης εμπιστοσύνης που προκάλεσε ο θερμός «εναγκαλισμός» του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτός ο «εναγκαλισμός» στοίχισε σημαντικά στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ κάποια από τα στελέχη του κόμματος που στήριξαν και εξακολουθούν να μη βρίσκουν κακή μία επανάληψη της ιστορίας, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από την ηγετική ομάδα.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η καταδίκη εξίσου της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αποφυγή ευχολογίων σχετικά με επιθυμητές μελλοντικές κυβερνήσεις, είναι στοιχεία που τόσο ο πρώτος, αλλά και πιο ήπια ο δεύτερος απέφευγαν να ξεκαθαρίσουν όλο αυτό το διάστημα, τη στιγμή που ουσιαστικά αποτέλεσαν την επίσημη γραμμή.

Δεν είναι τυχαίος λοιπόν -αν και πρωτοφανώς έντονος- ο τόνος στον οποίο κινήθηκε η Φώφη Γεννηματά τόσο στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ανέφερε πως όσοι δεν είναι παρόντες διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε συνέντευξή της στον Alpha, όπου αναφέρθηκε σε εμβληματικά στελέχη της παράταξης, όπως ο Κώστας Σημίτης αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι παίρνει η ίδια την ευθύνη για το όλο θέμα και εξέφρασε την απορία της γιατί ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά δεν ζητά την ψήφο των πολιτών σε όποια εκλογική περιφέρεια θέλει. «Από τότε ένας πρόεδρος πρέπει να είναι όμηρος των προσωπικών επιλογών των στελεχών;», είπε και συνέχισε: «Αυτό που έγινε ήταν μόνο η αρχή. Όποιος δημιουργεί προβλήματα στην παράταξη θα κριθεί πολύ αυστηρά. Κανείς δεν θα παίζει με την παράταξη».

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στον Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι τον στήριξε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόεδρος του κόμματος, ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη που χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ουσιαστικά είπε «να κοιτάξει τη δουλειά του στον ευρωκοινοβούλιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου