Κυριακή, Ιουνίου 16, 2019

Το αφανές σχέδιο Μητσοτάκη για τον… αφανισμό





Πρόγραμμα δημοσιονομικού και κοινωνικού εκτροχιασμού από τη ΝΔ - Τι σημαίνει η «ραχοκοκαλιά» των μέτρων


Τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς τη διεκδίκηση τηςκυβερνητικής θητείας με κρυφή ατζέντα τόσο για το οικονομικό πρόγραμμά της όσο και για την πολιτική της στα κοινωνικά και εργασιακά. Από τις γενικόλογες και αποσπασματικές αναφορές του προέδρουΚυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τις ακριτομυθίες κεντρικών στελεχών του κόμματος....προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των φανερών και των υπόκρυφων μέτρων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό και κοινωνικό εκτροχιασμό.

Του Σωτήρη Καψώχα

sotkapsochas@neaselida.news

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών – οικονομολόγων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με πείρα δεκαετιών στην κατάρτιση προϋπολογισμών, μόνο η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί από τη Νέα Δημοκρατία κοστολογείται άμεσα (για το 2020) στο ποσό των 6 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2022) η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ.
Τι εκτιμούν τεχνοκράτες – οικονομολόγοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Στο επίμονο ερώτημα των στελεχών της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας «πού θα εξευρεθούν οιπόροι για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και στελέχη του τομέα οικονομικών του κόμματος διαμηνύουν αόβριστα ότι θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών και τη μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι συγκεκριμένα. Αρκεί μια ανάγνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού για να διαπιστώσει κάποιος ότι περίπου το 60% των δαπανών του κράτους είναι μισθοί και συντάξεις, ενώ το υπόλοιπο 40% λειτουργικά έξοδα, κοινωνικές δαπάνες και χρηματοδότηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Συνεπώς, το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Ποιες δαπάνες θα περικοπούν για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο μείωσης φόρων της ΝΔ;

Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, σε μη προεκλογικό χρόνο ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα φέρει επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας αν γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή, επιμεριζόμενο το ποσό αυτό σημαίνει 25 δισ. ευρώ τον χρόνο. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται εξωπραγματικό, καθώς, όπως επισημαίνει σκωπτικά οικονομικός παράγοντας, τέτοιου μεγέθους ποσά δεν μπήκαν υπό μορφή επενδυτικών κεφαλαίων σε όλοκληρη την κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το περίφημο αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου