Τον Οκτώβριο του 1950, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πολεμούσαν ενάντια σε
ορδές κινεζικών στρατευμάτων που παρενέβησαν μαζικά στον πόλεμο της Κορέας, μια τουρκική ταξιαρχία 5.000 στρατιωτών έφτασε για να σταματήσει μια επίθεση από έξι κινέζικα τάγματα.
Όπως ανέφερε ο ανώτατος διοικητής, στρατηγός των ΗΠΑ Douglas MacArthur «οι Τούρκοι είναι ο ήρωας των ηρώων.
Δεν υπάρχει καμία αδυναμία για την τουρκική ταξιαρχία».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Harry Truman απένειμε παράσημο στην τουρκική ταξιαρχία.
Το 1951, η Τουρκία τερμάτισε μια ουδετερότητα που χρονολογείται από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Στις επτά δεκαετίες από τότε, δεν υπήρξε σοβαρή κρίση στις ΗΠΑ-Τουρκικές σχέσεις σαν αυτή που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα.
Η Τουρκία μόλις έλαβε τα πρώτα εξαρτήματα του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι αυτό θα προκαλούσε την ακύρωση της αγοράς από την Τουρκία 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η πώληση ακυρώθηκε.
Οι τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ επιστρέφουν στην Τουρκία.
Συμβάσεις με τις τουρκικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για το F-35 τερματίζονται.
Σύμφωνα με το νόμο των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών όπλων.
Την Τετάρτη (17/7), το Πεντάγωνο προειδοποίησε την Τουρκία ενάντια στη στρατιωτική δράση σε μια περιοχή της Συρίας όπου αναπτύσσονται στρατεύματα των ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι ετοιμάζονταν για εισβολή ενάντια στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τους τρομοκράτες συμμάχους του κουρδικού PKK στην Τουρκία.
Τα «γεράκια» των ΗΠΑ ζητούν ήδη την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Και η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και των πυρηνικών όπλων από την αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία σε αντίποινα είναι πολύ πιθανό σενάριο.
Ο Πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται προκλητικός: «Έχουμε αρχίσει να παραλαμβάνουμε τους S-400.
Θα έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές τους μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Οι S-400 είναι το ισχυρότερο αμυντικό σύστημα ενάντια σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας.
Τώρα στόχος είναι η από κοινού παραγωγή με τη Ρωσία.
Θα το κάνουμε αυτό.»
Ενώ είναι δυνητικά η πιο κρίσιμη από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν είναι η μόνη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Υεμένη, καθώς το Κογκρέσο επιδιώκει να περιορίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας που αγωνίζονται εκεί για να εκτοπιστούν οι αντάρτες Χούτι και σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Ουάσιγκτον Jamal Khashoggi.
Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσυρθούν και οι ΗΠΑ περικόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ριάντ, οι Σαουδάραβες δεν θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν σε έναν πόλεμο που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν με τη βοήθειά των ΗΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια.
Και αν κερδίσουν οι Χούθι, οι Σαουδάραβες και οι Σουνίτες Άραβες χάνουν και το Ιράν κερδίζει.
Αυτή την εβδομάδα, για να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ για οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το Ιράν, ο Πρόεδρος Donald Trump στέλνει 500 επιπλέον στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία.
Ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν απέφευγαν μέχρι στιγμής μια στρατιωτική ή ναυτική σύγκρουση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο, οι κυρώσεις «μέγιστης πίεσης» που επέβαλε ο Trump προκάλεσαν το… «στραγγαλισμό» της οικονομίας του Ιράν.
Πώς αυτό θα τελειώσει με μια διαπραγμάτευση και όχι στρατιωτική αντιπαράθεση μένει να φάνει.
Στην Ντόχα του Κατάρ, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν τις προϋποθέσεις για την απόσυρση των 14.000 αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.
Και καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν περισσότερα εδάφη από τότε που απομακρύνθηκαν από την εξουσία το 2001 και πραγματοποιούν τακτικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονιών στις αφγανικές πόλεις, είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτό το καθεστώς της Καμπούλ και ο στρατός του θα επικρατήσουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο όταν έχουν φύγει οι δυνάμεις των ΗΠΑ.
Το 2001, μετά την νίκη κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και τις ιδέες τους για την οικοδόμηση ενός νέου δημοκρατικού Αφγανιστάν.
Το 2003 εισέβαλαν και κατέλαβαν το Ιράκ για να δημιουργήσουν ένα προ-δυτικό προμαχώνα στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.
Το 2011, ο B. Obama διέταξε αεροπορικά χτυπήματα κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Gadhafi στη Λιβύη.
Οι ΗΠΑ στη συνέχεια στήριξαν τους σύριους επαναστάτες να ανατρέψουν τον δικτάτορα Bashar Assad.
Το 2015, οι δυνάμεις των ΗΠΑ υποστήριζαν τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των αντάρχων Houthi στο εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.
Κανένας από αυτούς τους πολέμους δεν έφερε νίκη ή επιτυχία στις ΗΠΑ.
Αλλά από κοινού, έκαναν μια στρατηγική και ανθρωπιστική καταστροφή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα κέρδισε πολλά από την ύπαρξη του μεγάλου ανταγωνιστή της, της τελευταίας υπερδύναμης στον κόσμο, που χτυπούσε αναποτελεσματικά στους πανάρχαιους πολέμους της Μέσης Ανατολής.
«Τα μεγάλα έθνη δεν πολεμούν αμέτρητους πολέμους», δήλωσε ο Trump.
Ναι το κάνουν.
Όπως έδειξαν τον περασμένο αιώνα οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες και οι Ρώσοι, έτσι έπαψαν να είναι υπερδυνάμεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου