Σε άρθρο του με τίτλο «Γενεαλογικός τουρισμός: Μία διαφορετική πρόταση τουριστικής ανάπτυξης για την Θεσσαλονίκη» ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ.Στράτος Σιμόπουλος, αναφέρει:
"Την ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό με στρατηγικό βάθος προτείνει η ΝΔ στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό.
Ο σχεδιασμός της ΝΔ αναφορικά με το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: α) Στην αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές, β) στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, γ) στην αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου, και δ) στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.
Έμφαση δίνει η ΝΔ στην αναγκαιότητα στροφής του τουρισμού μας στην ποιότητα και στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη, αφού τα έσοδα δεν αντιστοιχούν με τον αριθμό των επισκεπτών, η κατά κεφαλήν δαπάνη του τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, ενώ και οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν κάνει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του.
Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος, προτείνω την ανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη του γενεαλογικού τουρισμού.
Το νέο αυτό είδος τουρισμού που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και κατακτά συνεχώς νέους ταξιδιώτες είναι το ταξίδι με στόχο την ανακάλυψη του γενεαλογικού μας δέντρου. Ένα ταξίδι πιο κοντά στις ρίζες μας, χαρίζοντας την ευκαιρία και τη συγκίνηση στους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι.
Υπάρχουν μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό όπου χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για να αναζητήσουν τις ρίζες των προγόνων τους μέσα από μητρώα γεννήσεων, θανάτων και γάμων.
Ο γενεαλογικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους ταξιδιών. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, για παράδειγμα, επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Σκωτία, με αφορμή την επαφή με την προγονική τους ρίζα και δραστηριότητα.
Οι ειδικοί των ταξιδιών στις γενεαλογικές ρίζες πραγματοποιούν οργανωμένα ταξίδια και προτείνουν στους ταξιδιώτες να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών για τους προγόνους τους πριν το ταξίδι.
Προς την κατεύθυνση αυτή η ψηφιοποίηση των αρχείων έχει βοηθήσει αρκετά αφού οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.
Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η αναζήτηση της καταγωγής πολλών διαφορετικών εθνοτήτων του παρελθόντος μπορεί να συνδυαστεί και με την εύρεση των επιχειρηματικών τους ριζών, καθώς στην περίπτωση της πόλης μας άκμασαν στο παρελθόν πολλές επιχειρηματικές κοινότητες, όπως η Εβραϊκή, η Αρμενική κα.
Τα ίχνη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ιστορία που πάει πίσω ακόμη και πάνω από 100 χρόνια μπορούν να εντοπιστούν στα αρχεία των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών και άλλων φορέων.
Παράλληλα ο γενεαλογικός τουρισμός επί της ουσίας ταυτίζεται σε πολλά σημεία και με τον τουρισμό της διασποράς, που μπορεί να αποτελέσει μία δημοφιλής τουριστική πρακτική για την Ελλάδα. Διεθνώς έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες πρακτικές και σε αυτόν τον τομέα που απευθύνονται κυρίως σε όσους λείπουν χρόνια από την πατρίδα τους ή δεν έχουν γεννηθεί καν σε αυτή. Οι ομογενείς έρχονται στη χώρα καταγωγής τους, αναζητούν τις ρίζες τους και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.
H «κληρονομιά» της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται να παραμένει αναξιοποίητη, ωσάν να πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιότυπης αμνησίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης του γενεαλογικού τουρισμού."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου