Προ ημερών, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, δήλωσε
ότι η Αθήνα δεν απορρίπτει ακόμα και την ιδέα της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στην Κύπρο...
Κάτι που εύλογα προκάλεσε και το ερώτημα: Γιατί όχι και στο Αιγαίο; Της δήλωσης αυτής ακολούθησε η εκκωφαντική σιωπή, όχι μόνο στελεχών της κυβέρνησης, που, ως αντιπολίτευση στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ανεβεί στα κάγκελα, όταν αρμόδιοι παράγοντες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναφέρει κάτι παρόμοιο, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επέλεξε να σφυρίζει αδιάφορα, κοιτάζοντας το ταβάνι.
Ως εκ τούτου, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Άραγε, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, και λοιπή αντιπολίτευση βρίσκονται σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις γι' αυτά τα θέματα; Πολύ περισσότερο, συμφωνούν μεταξύ τους; Μετά την αφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - και - σε αυτό το ζήτημα, οι υποψίες αυξάνονται περί πιθανής ύπαρξης συμφωνίας παρασκηνίων.
Σιωπούν οι λαλίστατοι της ΝΔ
Να σημειωθεί πως, όταν το Μάρτιο του 2019, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε πει κάτι παραπλήσιο με τον Θ.Ντόκο, η ΝΔ είχε καταγγείλει ευθέως την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αλισβερίσια με την Άγκυρα. Που είναι σήμερα ο τότε λαλίστατος, άλλοτε τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, και σήμερα υφυπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος; Ιδού τι έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, στις 21 Μαρτίου 2019, με αφορμή τη συνάντηση που είχε λίγο πριν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ.Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
"Mία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα. Πόσο μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα".
Και συνέχιζε: "Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Η.Π.Α. ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι: “η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου”. Μετά από αυτά καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται: 1.Έχει ενδείξεις ότι η Τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; 2.Οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γνώση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας;"
Ακριβώς τα ίδια ερωτήματα τίθενται και σήμερα, με αφορμή τη δήλωση του Θ.Ντόκου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Μόνο που τόσο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όσο και η αξιωματική - και λοιπή - αντιπολίτευση, δεν βγάζουν άχνα. Λες και η δήλωση ουδέποτε έγινε.
Μήνυμα στην Άγκυρα;
Ως γνωστόν, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είπε: "Όσον αφορά στα ενεργειακά, η «διπλωματία των κανονιοφόρων» δεν συμβάλλει στην εύρεση λύσης, ούτε αρμόζει ως συμπεριφορά σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Θεωρώ, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς στο τραπέζι παραμένει και η ελληνοκυπριακή δέσμευση για δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση λύσης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης - kazan-kazan - (σ.σ. η διατύπωση στα τουρκικά, αν και συχνά χρησιμοποιείται το win - win) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο". (αναλυτικά βλέπε: "Συνεκμετάλλευση και στο Αιγαίο κύριοι της κυβέρνησης;").
Συμφωνεί το μέγαρο Μαξίμου;
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) ουσιαστικά στελεχώθηκε και υλοποιήθηκε από την νυν κυβέρνηση. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία να το δημιουργήσει, με τη σύμφωνη γνώμη σε πολλά σημεία του της αντιπολίτευσης, "είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ".
Εφόσον είναι συμβουλευτικό όργανο στην υπηρεσία του πρωθυπουργού, άραγε:
-O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί σχετικές εισηγήσεις για το θέμα της συνεκμετάλλευσης από τον Θ.Ντόκο;
-Πολύ περισσότερο, τις έχει αποδεχθεί;
-Αν ναι, το μέγαρο Μαξίμου, ευθέως, εδώ και τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.
-Αν όχι, πως επιτρέπεται στον Θ.Ντόκο να προβαίνει σε τέτοιες δημόσιες δηλώσεις, όταν μάλιστα την αρμοδιότητα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να την έχει ένα συμβουλευτικό όργανο, όπως το ΣΕΑ, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών σε στενή επεξεργασία με τον πρωθυπουργό;
Στην περίπτωση που τα λεχθέντα του Θ.Ντόκου είχαν την προηγούμενη έγκριση του μεγάρου Μαξίμου ή και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, είναι φανερό ότι επρόκειτο περί συστημένου μηνύματος της Αθήνας προς την Άγκυρα. Αν επρόκειτο, αντίθετα, περί προσωπικής πρωτοβουλίας του Θ.Ντόκου, τότε μάλλον παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες στην κυβέρνηση, ενώ ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας συμπεριφέρεται περισσότερο σαν πρώην γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που ήταν, και όχι σαν κρατικός παράγων.
Ο Θ.Ντόκος ήταν διευθυντής ερευνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως το Ίδρυμα, μαζί με το "Kosovo Foundation for Open Society (KFOS)", δηλαδή το κοσσοβάρικο παράρτημα του Ιδρύματος Σόρος, διοργανώνει στην Αθήνα εκδήλωση για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. (βλέπε: "Μαγειρεύουν αναγνώριση του Κοσσόβου").
Επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει οριστεί ο αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον θέλει να εμπλέκεται περισσότερο στα θέματα του υπουργείου Άμυνας και όχι τόσο στα του υπουργείου Εξωτερικών. Στο ΣΕΑ, ως γνωστόν μετέχει και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, γύρω από την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του οποίου είχε ξεσπάσει μεγάλος πολιτικός καυγάς (βλέπε: "O διορισμός του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και η Κοινοβουλευτική αυθαιρεσία της Νέας Δημοκρατίας").
Μούγκα η αντιπολίτευση
Να σημειωθεί ότι παρόμοια θέση με αυτή του Θ.Ντόκου, είχε εκφράσει το Μάρτιο του 2019, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ.Κατρούγακλος, ο οποίος μάλιστα είχε δεχτεί εντονότατες επικρίσεις από τον τότε αντιπολιτευόμενο - νυν συμπολιτευόμενο - Τύπο.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολού, σε ερώτηση πως βλέπει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο Έλληνας τότε υπουργός Εξωτερικών είπε: “Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας. Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό”.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει "μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο". Ο τότε υπουργός είχε πει ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.
Επιπλέον, αναφερόμενος στην τριμερή Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ο Γ.Κατρούγκαλος είχε πει ότι “θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα”. Και πρόσθεσε: “Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση”.
Σε άλλη συνέντευξή του, τότε, είχε αναφέρει πως "επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος, είχε πει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πάντως πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. "Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της", είχε πει, προσθέτοντας πως είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.
http://www.antinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου