Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2019

Οι ελληνικές εφημερίδες μετρούν πάνω από 100 χρόνια κυκλοφορίας...




Tρεις είναι όλες κι όλες...


Πρόσφατα η «Καθημερινή» γιόρτασε τα 100 της χρόνια ζωής με εκδηλώσεις και ανατύπωση παλαιότερων φύλλων. Ωστόσο άλλες δύο εφημερίδες συμπλήρωσαν έναν, και...

πλέον αιώνα ζωής: το «Εθνος» και η «Βραδυνή».

Η «Καθημερινή» πρωτοκυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1919 και ανήκε στον Γεώργιο Βλάχο ως τον θάνατό του το 1951 και κατόπι στην κόρη του, Ελένη.

Εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, η Βλάχου πούλησε την εφημερίδα το 1987 στον Γιώργο Κοσκωτά αλλά μετά το περιβόητο σκάνδαλο, πέρασε στα χέρια του Αριστείδη Αλαφούζου και σήμερα μαζί με τον ΣΚΑΪ, αποτελεί μέρος του μιντιακού οργανισμού της οικογένειας Αλαφούζου. Στο μεγαλύτερο μέρος της μακράς πορείας της, η «Κ» έγινε φορέας συντηρητικών απόψεων και δεξιών πεποιθήσεων ενώ δεν κυκλοφορούσε την επταετία της Χούντας.

Το «Εθνος» ιδρύθηκε το 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και μετά τον θάνατό του (1938) πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο, που παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από τη δικτατορία το 1970. Το 1978 ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του «Έθνους» από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων.

Το 2015 η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το 2017 έκλεισε, βγήκε σε πλειστηριασμό και αποκτήθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη. Η έκδοση του ημερήσιου φύλλου ανεστάλη στις 30 Ιουλίου αλλά το «Εθνος της Κυριακής» συνεχίζει την έκδοσή του.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε υπέρ του κέντρου πολιτικά, υποστηρίζοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο και, αργότερα, τον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Βραδυνή πρωτοκυκλοφόρησε το 1919 και συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ζωής. Χαρακτηριστικά έχουν μείνει τα πρωτοσέλιδά της κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της 28ης Οκτωβρίου. Το 1973 το απριλιανό καθεστώς έκλεισε με τη συνδρομή της ΕΣΑ την εφημερίδα, λόγω ενός άρθρου που ασκούσε κριτική στη κυβέρνηση για την έλλειψη ενεργειών προς αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού.

Στις 19 Μαρτίου 1983 ο τότε εκδότης και διευθυντής της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στα γραφεία της εφημερίδας, ένα έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο ως σήμερα. Αργότερα, αφού πέρασε από την ιδιοκτησία του Γιώργου Κοσκωτά και του Αργύρη Σαλιαρέλη, έκλεισε ξανά για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να επανεκδοθεί το 1996 και εσχάτως κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο ως εβδομαδιαία έκδοση...

Πηγή: dailymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου