Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Η κίνηση ματ του Αλέξη Τσίπρα που άλλαξε τα δεδομένα με τους «53»





Με αποφασιστικούς ρυθμούς κινείται η προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη, η οποία θα αποτελέσει τον κύριο πόλο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που ασκεί η ΝΔ. Σε αυτό το εγχείρημα, θα συμπεριλαμβάνονται στελέχη από την άκρα ...Αριστερά, ως το προοδευτικό Κέντρο, την Οικολογία και τα συνδικαλιστικά κινήματα, καθιστώντας αυτονόητο το ότι θα πρέπει να χωρέσουν και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν εξ’ αρχής δεδομένες. Ήδη από τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και από τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας την Άνοιξη, ο εσωκομματικός διάλογος πήρε φωτιά, με τις περισσότερες αντιδράσεις να πηγάζουν από την τάση των 53+.

Ακόμα και αν τα στελέχη των 53+ δήλωναν προς τα έξω πως δεν αντιδρούν για τη διεύρυνση αυτή καθ’ αυτή, αλλά για τον τρόπο με τον οποίον αυτή γίνεται, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ήταν γνωστό τοις πάσι, πως τα μέλη που πρόσκεινται στη συγκεκριμένη τάση δεν έβλεπαν με καλό μάτι στη συμπόρευση με όσους είχαν στο παρελθόν συνδέσει το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, παράλληλα με την προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από μία διαφαινόμενη εκλογική ήττα, μέχρι και σήμερα, καλείται να εξασφαλίσει την ενότητα ενός κόμματος, του οποίου τα μέλη έχουν μάθει να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς να υπολογίζουν πολλές φορές το επικοινωνιακό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής φαίνεται να κρατά τις εσωκομματικές ισορροπίες. Την ώρα που ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αποτελεί ηγετικό στέλεχος των 53+, δεχόταν αλλεπάλληλα εσωκομματικά πυρά λόγω των άσχημων ποσοστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίχθηκε ανοιχτά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκλεισε τα αυτιά στις προτροπές για την αντικατάστασή του.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει κατά σειρά εκπροσώπους τύπου που βρίσκονται κοντά στη συγκεκριμένη τάση. Τόσο η Ράνια Σβίγγου, όσο και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρούνται πως είναι της επιρροής των 53+.

Ακόμη, η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στη θέση του τομεάρχη Παιδείας, παρά την κόντρα του βουλευτή με την εκκλησία, αποτέλεσε μια κίνηση που ικανοποίησε τους 53+.

Το τέλος στα σενάρια για εκλογή προέδρου από τη βάση που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας (παρότι το θέμα για τις μελλοντικές εκλογές θα συζητηθεί στο συνέδριο) θεωρείται ως μια παραχώρηση του προέδρου στους 53+, την ώρα που πολλοί στο κόμμα επιθυμούσαν από τώρα την εκλογή από τη βάση.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν πολλούς «προεδρικούς» να υποστηρίζουν στα διάφορα πηγαδάκια πως ο Αλέξης Τσίπρας κάνει κυρίως τα «χατίρια» των 53+, της τάσης δηλαδή που του ασκεί τη μεγαλύτερη εσωκομματική κριτική.

Όμως, κρατώντας αυτή τη στάση, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες, ώστε οι 53+ παρά τις αντιδράσεις τους, να δεχθούν τους πασοκογενείς στο κόμμα, χωρίς να νιώθουν πως έχουν ρόλο κομπάρσου στην Κουμουνδούρου. Κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται ίσως το σημαντικότερο βήμα στην προσπάθεια για τη διεύρυνση…

(Ρεπορτάζ του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη kontranews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου