Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με «φόντο» το τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων




Κυβερνητικό «όχι» σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών


Με βασικό θέμα στο τραπέζι την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, συνεδριάζει στις 13:30 της Τρίτης το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει όλα τα κόμματα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να δημιουργηθεί πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή και η κυβέρνηση της Λιβύης δεν συμμορφωθούν. «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε χθες, Δευτέρα σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε. «Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

«Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μάλιστα με τον ιταλό υπουργό τον κ. Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεσή επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας». «Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πέτσας: Δεν έχει κριθεί σκόπιμο να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Εμείς, πάντα, ως κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ευθείες απειλές Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει για τις πράξεις της

Την ίδια ώρα χθες ο τούρκος πρόεδρος διατύπωνε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. «Η Τουρκία και η Λιβύη μπορούν να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Επιστολή του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης στον ΟΗΕ – «Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία»

Παράλληλα, σε επιστολή του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης, Aguila Saleh Eissa, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο.

«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν / παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Aguila Saleh Eissa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου