Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Στον ΟΗΕ οι δύο επιστολές της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης





Σε εγρήγορση η Αθήνα με κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα»



Η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες της στη διπλωματική «σκακιέρα» και απάντησε με δύο επιστολές στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας στην πρόκληση της Τουρκίας να συνάψει μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε μία επιστολή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.

Σημειώνεται πως οι επιστολές θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αυτή η ενέργεια από την Αθήνα έγινε, ενώ την Τρίτη (10/12) στις 13:30 ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει και τα κόμματα για τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν ρητά και κατηγορηματικά τα συγκεκριμένα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης αλλά και να δημιουργήσουν πλαίσιο κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. Στόχος της Αθήνας είναι η διπλωματική «απομόνωση» της Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «TRT» τη Δευτέρα (09/12), έκανε επίθεση στην Ελλάδα, συνέχισε τις προκλήσεις, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις και ανοιχτά της Κρήτης. Φιλοξένησε δημοσιογράφους στο παλάτι του στην Άγκυρα, δείχνοντας, μάλιστα, χάρτες με τα σχέδιά του για την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου