Σάββατο, Δεκεμβρίου 28, 2019

Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...



Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε με κινητοποιήσεις κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του χρόνου κυριάρχησαν οι εξεγέρσεις κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων από τα...
«κίτρινα γιλέκα» και από τους εργαζομένους σε διαφορετικούς κλάδους που συγκρότησαν κοινό μέτωπο, ενώ τα συνδικάτα ενώθηκαν για να αναγκάσουν τον Γάλλο πρόεδρο να αποσύρει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επιμένοντας να λανσάρει «εδώ και τώρα» την επίμαχη μεταρρύθμιση, ο Μακρόν οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος. Τα συνδικάτα ξεκίνησαν σκληρή απεργία στα μέσα μεταφοράς, που παρέλυσε τη χώρα.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στην εορταστική περίοδο προκάλεσε χαώδη κατάσταση και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε μικροεπιχειρήσεις, στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, ενώ ακυρώθηκαν πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα συνδικάτα αρνούνται την έκκληση του πρωθυπουργού να διακόψουν στην περίοδο των εορτών τις απεργίες και να κάνουν ανακωχή στις μεταφορές. Μετά από πιέσεις των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για τη μεταρρύθμιση.

Προσδιόρισε την έναρξη της εξέτασής της στο Κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου και δήλωσε ότι το 2021 «το αργότερο» θα δημιουργηθεί η «νέα διοίκηση» του ενιαίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα «ανατεθεί στους κοινωνικούς εταίρους, υπό την εποπτεία του Κοινοβουλίου».

Εκλογές

Η νέα χρονιά ξεκινάει σε κλίμα έντασης, καθώς τα κόμματα προετοιμάζουν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές. Ο Μακρόν, που τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για δεύτερη θητεία στα Ηλύσια, ανησυχεί γιατί, μετά τις απώλειες του κόμματός του LREM στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να υποστεί νέα ήττα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προτείνει ένα εντυπωσιακό κυβερνητικό πρόγραμμα με 397 εξαγγελίες μέτρων, αλλά 289 δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Το επιτελείο του τονίζει πως «ό,τι είπαμε το κάνουμε».

Σύμφωνα με έρευνες των ΜΜΕ, μόνο 50 υποσχέσεις τηρήθηκαν, όπως η επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά καθαρότερου οχήματος και μέτρα προστασίας και υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας ή παρενόχλησης.

Το 2020 o Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει να επιτύχει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, την οικολογική μετάβαση, που «επιταχύνεται», την καταπολέμηση των «ανισοτήτων», που «αρχίζει να αποδίδει καρπούς», και την «αναμόρφωση σε βάθος» του συστήματος υγείας.

Δυόμισι χρόνια από τη νίκη του, παρά τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, οι Γάλλοι δεν έχουν πειστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Στο μέσον της πενταετούς θητείας του περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους (61%) κρίνουν αρνητικά τις προϋποθέσεις για μια νέα εκλογή του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, το 62% πιστεύει ότι η επικράτησή του τον Μάιο του 2017 ήταν κάτι «κακό».

Ανεργία

Παρά τους καλούς οικονομικούς δείκτες, ξεκινώντας από τη φθίνουσα ανεργία, η αίσθηση των Γάλλων είναι αρνητική. «Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται μεταρρυθμιστής πρόεδρος, τόσο από τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον εμπιστεύονται, όσο και από όσους τον επικρίνουν» σημειώνει ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, διευθυντής του πολιτικού Ιδρύματος Harris Interactive.

Η δυσμένεια που αντιμετωπίζει στη χώρα του ο Μακρόν τον παροτρύνει να στραφεί προς τη διεθνή πολιτική για να βρει ακτινοβολία, υποστήριξη, θετική προβολή. Ο αρχηγός του κράτους επιδιώκει τώρα να επιβληθεί ως προστάτης της Ευρώπης στη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Προσπαθεί να γίνει ο απαραίτητος ηγέτης στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Ωστόσο ο φιλοευρωπαίος Μακρόν δεν έκανε μόνο φίλους στην Ε.Ε. Η απόρριψη της υποψηφιότητας της Σιλβί Γκουλάρντ για τη θέση της Ευρωπαίας επιτρόπου το αποδεικνύει. «Στην Ευρώπη το στιλ και οι φιλοδοξίες του δεν περνούν» τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν κινητοποιείται πυρετωδώς και προβάλλει μια διπλωματική «στρατηγική τόλμης» ώστε να αναδείξει την Ευρώπη έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί τρεις βασικές ιδέες: δυναμισμός, ανθρωπισμός και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Επιθυμεί να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο κόσμος αλλάζει.

Ορισμένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «είναι διαρκώς σε άμυνα», μοιάζει να είναι θυμωμένος με όλους. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «ο Γάλλος πρόεδρος είναι υποστηρικτής μιας ρεαλιστικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις και βάζει τη σφραγίδα του υπερασπιζόμενος τις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας το γαλλογερμανικό ζευγάρι και αναζωογονώντας τις σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν»...

Ήρα Φελουκατζή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου