Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2020

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ .. Μπορεί ο Ερντογάν να έχει την τύχη του Καντάφι;




Μπορεί ο Ερντογάν να έχει την τύχη του Καντάφι εάν δεν του βγει το επικίνδυνο
παιγνίδι που παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο;
Είναι ο Ερντογάν ο “ταμίας” τόσο του κράτους του ISIS όσο και του Κατάρ στην ευρύτερη περιοχή;


Τα παραπάνω και πολλές άλλες “εμπλοκές” του Ερντογάν και της οικογένειάς του υπόσχονται δύσκολη στη συνέχεια τη γειτονιά μας αλλά πλέον γίνεται όλο και πιο κοινλη η πεποίθηση ότι ο Ερντογάν αποτελεί απειλή για τη παγκόσμια ειρήνη και πρέπει να βγει από τη μέση με κάθε τρόπο και κυρίως με τον “τρόπο” των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Ερντογάν το αντιλαμβάνεται αυτό και γίνεται όλο και πιο επιθετικός και παράλογος.
Γνωρίζει άλλωστε πως εάν χάσει τις εκλογές είναι ξοφλημένος μια και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και εντός της χώρας του εξοντώνοντας και φυλακίζοντας όσους θεώρησε ότι επιβουλεύονται την ηγεσία του.

Στο μεταξή η τουρκική οικονομία συνεχίζει να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, σύμφωνα με την ανάλυση του Κώστα Μελά στο geoeurope.org
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019 η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά -1,39%, σχετικά όχι πολύ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν σχηματισθεί (κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2009 η συρρίκνωση ήταν -5,0%). Είχε προηγηθεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, κατά 30,0%, μετά τη νομισματική κρίση του Αυγούστου 2018.
Εξαιτίας των δημοσίων δαπανών και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ επανήλθε σε θετικό πρόσημο (0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018). Θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019 για να δούμε την ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ. Απαραίτητη σημείωση: αποδεχόμαστε τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπως αυτά δίνονται. Πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα χειραγώγησης των στοιχείων (κάτι γνωρίζουμε ως Έλληνες).
Ο περιορισμός των υποτιμητικών τάσεων του τουρκικού νομίσματος ήταν συνέπεια των συστηματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων μέσω χειραγώγησης της πιστωτικής πολιτικής των κρατικών τραπεζών στις εγχώριες και διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η νομισματική κρίση και η δραστική υποτίμηση του νομίσματος που αυτή επέφερε, προκάλεσε διόγκωση του ιδιωτικού χρέους κάτι που η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω της κατάλληλης διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Με απλά λόγια, επιδιώκει να μεταφέρει ιδιωτικό χρέος στο αντίστοιχο δημόσιο ώστε να απελευθερώσει τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, προκειμένου να συνεχίσει να «σπρώχνει» τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Παρότι ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής δανειακής επιβάρυνσης εντούτοις, από το 2016, έχει εύκολη πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Πολλές επιχειρήσεις παρότι στην κυριολεξία ανήκουν στην κατηγορία Zombie, έχουν καταφέρει να επιζήσουν μέχρι τώρα χάριν του φτηνού δανεισμού, κυρίως μέσω των κρατικών τραπεζών. Δηλαδή όχι μόνο επιζούν αλλά δημιουργούν και νέα χρέη.
Η επιμονή του Erdoğan να μειωθούν τα επιτόκια οδήγησε την ΚΤ να τα προσαρμόσει στο 12,0%, περίπου το μισό από την αρχή της κρίσης.
Επιδιώκονται πάση θυσία συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών. Είναι κάτι που συνεχώς αναγγέλλεται αλλά ποτέ δεν πραγματοποιείται. Ο κύριος λόγος μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στο ότι ο Erdoğan δεν θέλει να εμπλακεί σε διαδικασίες που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε υποχρεωτικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
Όμως η Αρχή για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος έχει υποδείξει ότι χρειάζεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναβαθμολόγηση δανείων ύψους 46 δις TL (8,1 δις δολάρια) και να τα τοποθετήσουν στην κατηγορία των Μη Αποτελεσματικών Δανείων , προχωρώντας παράλληλα και στον αντίστοιχο καταλογισμό των προβλέψεων.
Οι τουρκικές τράπεζες διακρατούν στους ισολογισμούς τους 139 δις TL μη αποτελεσματικά δάνεια ή 5,4% των συνολικών δανείων, το Δεκέμβριο 2019, έναντι 88 δις TL την αντίστοιχη περίοδο του 2019 , σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkey’s Banking Association (TBB).
Επίσης οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα, στο τέλος του α’ εξαμήνου 2019, ανέρχονταν σε 194 δις δολάρια ΗΠΑ και αναλογούσαν στο 52,0% του συνόλου των καταθέσεων.
Τα ακαθάριστα κέρδη των τουρκικών τραπεζών ανήλθαν σε 46,6 δις TL, το ενδεκάμηνο του 2019, μειωμένα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018 (50,7 δις TL), παρότι το συνολικό ενεργητικό τους αυξήθηκε, την ίδια περίοδο, κατά 488 δις TL ή 12,6% φθάνοντας τα 4,36 τρις TL.
Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος (απόθεμα) της χώρας, στο τέλος του Οκτωβρίου 2019, ανερχόταν σε 118 δις δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ. Επίσης, τα χρέη που χρειάζεται να αποπληρωθούν τους προσεχείς 12 μήνες (10.2019-10.2020) εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,6%.
Τους τρεις προσεχείς μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) θα πρέπει να αποπληρωθούν εγχώρια δάνεια ύψους 80 δις TL (περίπου 13,4 δις δολάρια). Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τα καλύψει με εγχώριο δανεισμό περίπου αντίστοιχου ύψους (73,8 δις TL).
Το δημόσιο εξωτερικό βραχυπρόθεσμο χρέος (κυρίως των κρατικών τραπεζών) αυξήθηκε κατά 3,7% σε 21,7 δις δολάρια ΗΠΑ ενώ το αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα κατά 5,2% φθάνοντας τα 89,9 δις δολάρια ΗΠΑ, την ίδια περίοδο.
Στο τέλος του Νοεμβρίου 2019, το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας ανέρχονταν σε 104,8 δις δολάρια ΗΠΑ (το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 136 δισ. δολαρίων είχε καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013). Στο συγκεκριμένο ύψος συνέβαλε και η μεταφορά διαθεσίμων ύψους 1 δις δολαρίων μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής νομισμάτων (lira-yuan swap agreement) τον Ιούνιο του 2019, ενεργοποιώντας τη συμφωνία του 2012 μεταξύ των δύο χωρών.
Η Διεθνής Επενδυτική Θέση της Τουρκίας (Οκτώβριος 2019) ήταν αρνητική ύψους – 341,0 δις δολάρια ΗΠΑ (απαιτήσεις στο εξωτερικό: 247,7 δις δολάρια και υποχρεώσεις προς το εξωτερικό – 588,7 δις δολάρια).
Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (απόθεμα) ανήλθαν σε 156,6 δις δολάρια, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου(απόθεμα) σε 131, 8 δις δολάρια (Οκτώβριος 2019).
Το απόθεμα του εξωτερικού δανεισμού του τραπεζικού συστήματος ανήλθε σε 69,3 δις δολάρια ενώ το αντίστοιχο απόθεμα του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε 101,7 δις δολάρια (Οκτώβριος 2019).
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία συνεχίζει να βαδίζει ένα πολύ δύσκολο δρόμο παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση Erdoğan ότι η κρίση έχει παρέλθει.

Ως ένδειξη διεύρυνσης των στενών συμμαχικών δεσμών που θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο η Αθήνα με τη Γαλλία, εκλαμβάνεται η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνοδεύεται από δυνάμεις που προέρχονται από «τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Καθημερινής», η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει πλεύσει ήδη από την Πέμπτη στη βάση της Τουλόν στη νότια Γαλλία όπου βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Την ερχόμενη εβδομάδα το «Σαρλ ντε Γκωλ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» και τα υπόλοιπα πολεμικά της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά. Στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Π.Ν. στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και εν συνεχεία θα συνεχίσει τον πλου του προς τη διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.
Εν συνεχεία, η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει προς την Ελλάδα και το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνεχίσει προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της αποστολής του, που αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βαγδάτη παραμένουν 200 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης του Ιρακινού Στρατού. Εκτιμάται ότι κατά την επανείσοδο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Π.Ν. Η αποστολή του «Σαρλ ντε Γκωλ» λήγει τον Απρίλιο, όταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει σε άλλο πεδίο και, συγκεκριμένα, τη Βόρεια Θάλασσα.
Ευλόγως, η συγκεκριμένη εξέλιξη αντιμετωπίζεται από την Αθήνα θετικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, λόγω των ολοένα και στενότερων σχέσεων σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επιθυμεί να αναδείξει το εύρος της ελληνογαλλικής σχέσης.
Ο κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στα τέλη του μήνα, θεωρείται από την κυβέρνηση έμπρακτη στήριξη των ελληνικών απόψεων έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ταύτιση των απόψεων Ελλάδας και Γαλλίας θα επισφραγιστεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «σε αυτές τις συνθήκες ο κατάπλους της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκωλ” στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αν συνδυαστεί μάλιστα, με τα πολλαπλά μηνύματα αντίθεσης στις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν σταλεί από το Παρίσι προς την Αγκυρα».
κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου