Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2020

Ένοχος o Γουάινστιν, απόφαση-ορόσημο για το #MeToo





Ένοχο για σεξουαλική επίθεση και βιασμό κήρυξε σήμερα δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, με μια απόφαση που αποτελεί ορόσημο για το κίνημα #MeToo και σφραγίζει την πτώση του πάλαι ποτέ κραταιού παραγωγού του Χόλιγουντ.

Μετά από...
εβδομάδες καταθέσεων και αγορεύσεων ο 67χρονο καταδικάστηκε συγκεκριμένα για δύο υποθέσεις: τον βιασμό το 2013 της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και τον εξαναγκασμό σε πεολειχία της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλεϊ, το 2006.

Αφού συσκέφθηκαν για πέντε ημέρες οι ένορκοι, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους για τον πρώην κινηματογραφικό παραγωγό που κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 25 ετών.


Κι αυτό γιατί οι ένορκοι των απάλλαξαν από δύο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο προεδρεύων δικαστής, Τζέιμς Μπερκ, διέταξε την κράτηση του Γουάινστιν, στον οποίο οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες μέσα στο δικαστήριο.

Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια ψιθύρων για αηδιαστικές προτάσεις και εξευτελιστική συμπεριφορά του Γουάινστιν που μετατράπηκαν σε χείμαρρο δημόσιων καταγγελιών, πάνω από 100, το 2017, οι οποίες κατέστρεψαν την καριέρα του και πυροδότησε το παγκόσμιο κίνημα #MeToo.

Ο ίδιος δεν κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή ήταν «συναινετική» και ότι οι καταγγέλλουσες συνευρέθηκαν μαζί του για να προωθήσουν τη καριέρα τους.

Τι διημείφθη κατά τη διάρκεια της δίκης
Κατά τη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελείς παρουσίασαν τον Γουάινστιν σαν κατά συρροή βιαστή ο οποίος χειραγωγούσε τις γυναίκες υποσχόμενος να τους ανοίξει τις πύλες του Χόλιγουντ, τις καλούσε σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε ιδιωτικά διαμερίσματα και στη συνέχεια τις εξουδετέρωνε και τις βίαζε. «Ο άνδρας που κάθεται εκεί πέρα δεν ήταν απλώς ένας τιτάνας στο Χόλιγουντ, ήταν ένας βιαστής», είπε στην εναρκτήρια αγόρευσή του η εισαγγελέας του Μανχάταν Μέγκαν Χαστ.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο 67χρονος συχνά εμφανιζόταν απαθής αλλά κάποιες φορές παρατηρούσε με προσήλωση τους δικηγόρους του, κυρίως στην αντεξέταση των γυναικών που τον κατηγορούσαν.

Η Τζέσικα Μαν τον περιέγραψε σαν «Τζέκιλ και Χάιντ»: έναν άνδρα γοητευτικό στις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά με τρομερό θυμό όταν βρίσκονταν μόνοι. Η γυναίκα κάποια στιγμή άρχισε να κλαίει ανεξέλεγκτα ενώ κατέθετε, αναγκάζοντας τον δικαστή να διακόψει τη δίκη.

Παρά το γεγονός ότι ο Γούαινστιν κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις εναντίον της Χαλέγι και της Μαν, οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρες πολλές άλλες γυναίκες που ισχυρίζονται ότι τις βίασε ο παραγωγός. Μία από αυτές ήταν και η ηθοποιός Αναμπέλα Σορία, που έγινε γνωστή από τη σειρά Sopranos. Η Σορία είπε ότι την βίασε στο διαμέρισμά της το 1993 ή το 1994.

Αν και το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί, οι εισαγγελικές αρχές το χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν ότι ο Γουάινστιν είναι καθ’ έξη βιαστής. Άλλες τρεις γυναίκες κατέθεσαν ότι τις κάλεσε να συναντηθούν για επαγγελματικούς λόγους μαζί τους και στη συνέχεια τις βίασε ή τις θώπευσε.

Συνήθως στις ποινικές δίκες δεν επιτρέπεται να καταθέτουν μάρτυρες για παλαιότερα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος, όμως ένα παραθυράκι στον νόμο έδωσε τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να καλέσουν τις γυναίκες αυτές ώστε να αποδείξουν ότι ο 67χρονος είχε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επί χρόνια.

Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η δίκη του στη Νέα Υόρκη, οι αρχές της Καλιφόρνιας άσκησαν επίσης δίωξη σε βάρος του παραγωγού για παρόμοιες κατηγορίες. Δεκάδες γυναίκες έχουν άλλωστε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια εναντίον του.

Αντιδράσεις ακτιβιστών και ηθοποιών
Σε μια πρώτη αντίδραση σήμερα, το κίνημα Times Up, σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν συνιστά «μια νέα εποχή για τη δικαιοσύνη». «Η ετυμηγορία των ενόρκων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο για την πρόοδο που έχει επιτευθεί από τότε που οι γυναίκες οι οποίες έσπασαν τη σιωπή τους για τον Γουάινστιν προκάλεσαν ένα ασταμάτητο κίνημα», τόνισε.

Η ηθοποιός Ροζάνα Αρκέτ, η οποία υποστηρίζει ότι αντιστάθηκε στις σεξουαλικές προτάσεις του Γουάινστιν, εξέφρασε μέσω του Twitter την ευγνωμοσύνη της στις «θαρραλέες γυναίκες που κατέθεσαν και στους ενόρκους» που κατάφεραν να δουν την αλήθεια μέσα από «τη βρόμικη τακτική της υπεράσπισης».

«Θα αλλάξουμε τους νόμους στο μέλλον ώστε τα θύματα βιασμού να ακούγονται και να μην δυσφημούνται ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους να καταγγέλλουν τον βιασμό τους», πρόσθεσε.

«Μολονότι είναι απογοητευτικό το ό,τι το σημερινό αποτέλεσμα δεν αποκαλύπτει την αλήθεια, δεν αποδίδει την πλήρη δικαιοσύνη που αξίζουν τόσες πολλές γυναίκες, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα είναι πλέον για πάντα γνωστός ως καταδικασμένος, κατά συρροή αρπακτικό», ανέφερε εξάλλου η ομάδα Silence Breakers, που αποτελείται από πρόσωπα που έχουν κατηγορήσει τον πρώην παραγωγό.

«Ας συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να στηρίζουμε τους επιζώντες, από τα δικαστήρια μέχρι τις σχολικές αίθουσας και το Κογκρέσο», προέτρεψε μέσω του Twitter η ηθοποιός Ντόμινικ Χατ, που κατηγορεί επίσης τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση εναντίον της.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου