Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

Αναδίπλωση Ιεράς Συνόδου: Δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα






Νωρίτερα είχε γίνει λόγος για ολιγόωρο άνοιγμα μετά τις λειτουργίες




Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρινίζει τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών για τη Μεγάλη Βδομάδα, ξεκαθαρίζοντας πως οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς.

Όπως αναφέρει: εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:
Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου