Κυριακή, Απριλίου 05, 2020

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης για να μην έχει την τύχη του Παπανδρέου ή και χειρότερη



Μόνο κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορέσει αντιμετωπίσει τον εφιάλτη που θα ακολουθήσει μετά τον κορωνοϊό

Η ελληνική κοινωνία και ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκονται σε κατάσταση σοκ εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ένας ιός ο οποίος έχει εξαπλωθεί ταχύτατα και έχει οδηγήσει ηδη σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.


Ταυτόχρονα οι οικονομίες σε πλανητικό επίπεδο έχουν εισέλθει σε τροχιά ύφεσης στα όρια του κραχ. Οικονομικοί αναλυτές, οι μεγαλύτεροι οίκοι και κυβερνητικοί παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποιούν για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει, με τα ύδατα να είναι ακόμη αχαρτογράφητα.

Η Ελλάδα έχοντας μόλις βγει από τα καταστροφικά μνημόνια που γονάτισαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη μιας ακόμη πιο σφοδρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ήδη στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες, τα σημάδια είναι εμφανή, αλλά οι επιπτώσεις της οικονομικής καταστροφής που συντελείται θα είναι ακόμη πιο έντονες τους επόμενους μήνες, από το καλοκαίρι και έπειτα.

Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει για να θεμελιώσει το αφήγημα του «εθνικού ηγέτη» Κυριάκου Μητσοτάκη και της «ικανότατης» κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την τρομακτικής ισχύος «δύναμη πυρός» που διαθέτει στα ΜΜΕ για να επενδύσει επικοινωνιακά την στρατηγική που ακολουθεί στο πεδίο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, η κυβέρνηση, όπως εξάλλου κάθε κυβέρνηση στον κόσμο, θα βρεθεί αντιμέτωπη μια την πιο σφοδρή οικονομική κρίση που θα έχει γνωρίσει η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα. Η επίκληση του κορωνοϊού θα έχει ορισμένη αντοχή στο χρόνο ως επιχείρημα αιτιολόγησης των δεινών που θα ακολουθήσουν στην κοινωνία, την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Έπειτα η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης θα μπορέσει να κρύψει τα προβλήματα έως ένα όριο. Από εκεί και πέρα τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κοινωνία θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Μπορεί η κρίση αυτή τη φορά να αφορά όλες τις χώρες, αλλά κάθε κράτος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες ώστε να ανταποκριθεί. Η ελληνική οικονομία δεν έχει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά ή δεν διαθέτει την παραγωγική μηχανή που διαθέτει για παράδειγμα, η Ιταλία ή η Βρετανία. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φανερό πια πως δεν μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι συγκροτήθηκε. Όταν ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση σε σχέση τόσο με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις καταστροφικές συνέπειες που αποδεικνύεται ότι έχουν οι νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις.

Η Ελλάδα θα μείνει και πάλι μόνη. Όπως το 2010, έτσι και τώρα, μία κυβέρνηση, όσο ισχυρή και να είναι δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το τσουνάμι των εξελίξεων στην οικονομία και την κοινωνία.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήδη καταστρώνει εκλογικά πλάνα για το φθινόπωρο, κάνει το λάθος να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές της, τότε θα υποστεί ότι υπέστη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι καιρός, λοιπόν για μικροπολιτικά παιχνίδια ή για εκλογικούς σχεδιασμούς που μπορεί στην παρούσα συγκυρία να οδηγήσουν τη χώρα στο χείλος μιας καταστροφής μεγαλύτερης από εκείνη που αντιμετώπισε ως κίνδυνο τα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας.

Μόνο μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη που θα ακολουθήσει.


LaPolitica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου